Kakaowy biszkopt w połączeniu z bezą na bazie orzechów ziemnych, kokosa i batoników prince polo oraz z puszystym kremem budyniowym z gorzką czekoladą i prince polo
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kakaowy biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych bez soli
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych bez soli
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 75 g prince polo classic (1 1/2 batona XXL)
- szczypta soli
krem:
- 2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g prince polo classic (1 1/2 batona XXL)
dodatkowo:
- orzechy ziemne na wierzch
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane i zmielone, wiórki kokosowe i pokrojone prince polo. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy do wystygnięcia.
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem, a w 2 szklance mleka miksujemy żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Na gotujące się mleko wylewamy masę jajeczną. Gotujemy, aż powstanie budyń i cały czas mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na bezę wykładamy 2/3 masy, przykrywamy kakaowym biszkoptem i na górę wykładamy resztę masy. Ciasto posypujemy orzechami ziemnymi. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!