Brzoskwiniowiec



Łatwe i szybkie ciasto z brzoskwiniami oraz galaretką. Przełożone dżemem z czarnych porzeczek i kremem budyniowym na syropie z brzoskwiń. Świetny pomysł na deser

Wymiary formy: 22x33 cm

Składnik:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju np. słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
  • syrop z brzoskwiń + woda (razem 1/2 l)
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej według uznania)
dodatkowo:
  • brzoskwinie z puszki (820 g) 
  • dżem z czarnych porzeczek (410 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • alkohol lub herbatka owocowa do nasączania biszkoptu




Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Następnie porcjami wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Powstałe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez 25 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. Potem rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (około 3 1/2 szklanki wrzątku) i odstawiamy do lekkiego stężenia.


W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki syropu połączonego z wodą. Pozostały płyn zagotowujemy i wlewamy do niego rozpuszczone budynie. Wszystko ponownie gotujemy i powstały budyń studzimy. Następnie masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po łyżce schłodzony budyń.


Biszkopt nasączamy smarujemy dżemem z czarnych porzeczek, na niego wykładamy krem budyniowy, pokrojone owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. Pycha! Z kremem budyniowym to sama przyjemność jedzenia takiej pyszności :) Ładne kolorki! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto.. idealne na weekendowe leniwe dni do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dżemem z czarnych porzeczek musi bardzo smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm porzeczkowy dżem w cieście robi zawsze dobry smaczek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Super masz pomysły na ciacha. To wygląda bardzo apetycznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie przekładane ciasta, niestety nie mam cierpliwości do robienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety połączenie masła z budyniem gotowanym bez mleka, sprawiło że masa smakuje jak masło wyjęte z lodówki. Wstyd mi podać to gościom. ODRADZAM. Ugotujcie budyn na mleku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń gotujemy na syropie, wiec nie możliwe, że masa smakuje jak masło, chyba że ugotowałaś budyń na wodzie :D

      Usuń
    2. To samo pomyślałam, że został ugotowany na wodzie ��. Robiłam mężowi na urodziny w listopadzie dla kolegów i wszyscy chwalili, dzisiaj robię dla gości na święta ���� zobaczymy co to będzie ��

      Usuń
  8. Ile tej wody do budyniu???

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne. Dzieci mega zadowolone a budyń na tym syropie plus woda naprawdę pychota. Polecam. Na pewno u mnie przepis zagości na stałe.

    OdpowiedzUsuń