Piernik herbaciany

Mięciutki i szybki do zrobienia piernik herbaciany przełożony masą na bazie kaszy manny, a to wszystko za sprawą herbaty użytej w przepisie. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka zaparzonej bardzo mocnej herbaty
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
masa:
  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła



Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem. Następnie miksując do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, olej, mocną herbatę. Partiami wsypujemy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Ciasto dzielimy na 3 części. Pieczemy jeden cienki blat i dwa grubsze równej wielkości. Każdy pieczemy oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 20-25 min.

 


Upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w reszcie mleka mieszamy kaszę manną i wlewamy na gotujące mleko. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. W misce miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimną kaszę. Na pierwszy grubszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim grubszym blatem i wykładamy pozostałą masę. Natomiast cienki blat kruszymy i posypujemy nim górę ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Wspaniały :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapachniało świętami

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernik z masą? toż to najlepsze połączenie, jakie może być! Chciałabym go spróbować. Lubię takie jasne kremy, a taki z kaszą manną to ciekawa propozycja. Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. herbacianego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieża piernikowa, trzeba będzie jej spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo pyszny robilam tylko placki przelozylam dodatkowo dżemem pychota

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Mam kilka pytań :
    -herbata ma być chłodna czy gorąca?
    -piernik zawsze piec koniecznie z 3 blatów czy można upiec 1 i przekroić?
    - piernik jest od razu miękki czy upiec go kilka dni wcześniej , jeśli tak to ile
    Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. herbata ma być chłodna. Ja zawsze piekę 3 oddzielne blaty, możesz spróbować jeden i pokroić, tylko wtedy czas pieczenia będzie dłuższy. Piernik jest miękki, ale jak to z piernikami bywa najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej :)

      Usuń
  8. Piernik pycha ja jeszcze posmarowałam jeden blat powidłami wyszło 🤩

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny. Ja jeszcze smaruję cienko dżemem porzeczkowym. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń