Szybka i pyszna wiosenna sałatka ze szczypiorkiem, szynką, serem żółtym, jajkami i kukurydzą oraz dodatkiem sosu majonezowego pod pierzynką z rzodkiewki
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5 jajek
- około 150 g sera żółtego
- około 150 g szynki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- mały kubek śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski wkładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i przykrywamy ją 1/2 sosu majonezowego. Następnie dajemy drobno pokrojony szczypiorek i szynkę pokrojoną w kostkę oraz rozsmarowujemy resztę sosu. Wykładamy pokrojony w kostkę ser żółty i starte na grubych oczkach jajka. Na wierzch dajemy startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jajka kukurydza rzodkiewka sałatka warstwowa sałatka wielkanoc sałatki ser żółty szczypiorek szynka wiosenna sałatka warstwowa
super pomysł na święta
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńMam w swoim menu podobną jest pyszna 😋
OdpowiedzUsuńZrobiłam, choć nie dodałam sera i sos jogustowo - majonezowy (3:1).
OdpowiedzUsuńPycha! :D