Piegusek z truskawkami

Puszysty biszkopt makowy z delikatną pianką, truskawkami i galaretką. Ciasto idealnie sprawdzi się na upalne dni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt makowy:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wrzątku



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Ciasto pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.



Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy i lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Niewielką ilością masy śmietanowej smarujemy biszkopt makowy (aby truskawki przykleiły się do ciasta), następnie układamy truskawki i wykładamy resztę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. W międzyczasie drugą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta oraz wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Proszę o radę. Aby masa nie "odklejała" sie od biszkpota to co trzeba zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć, może za gęstą masę dajesz na biszkopt

      Usuń
    2. Bardzo proste pytanie :) Żeby masa się nie odklejała to musisz odciąć wierzch biszkoptu :)

      Usuń
    3. nigdy tak nie robiłam, a masa mi się zawsze trzyma :) ciekawy patent

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. odlotowo wygląda w przekroju

    OdpowiedzUsuń
  4. wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie łączyłam maku z truskawkami ale Twoje ciacho wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasto. A jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda smakowicie jutro postaram się też je zrobić :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilam juz dwa razy raz z brzoskwiniami drugi z truskawkami ciasto nie tylko swietnie wyglada ale smakuje oblednie polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam te ciacho na imprezę ,wszystkim gościom bardzo smakowało .Dziękuję za przepis i proszę o więcej takich przepisòw

    OdpowiedzUsuń