Ciasto kokosowo - cytrynowe bez pieczenia

Pyszne ciasto bez pieczenia z budyniową warstwą kokosową i pianką cytrynową. Ciasto idealnie sprawdzi się w ciepłe dni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

warstwa kokosowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
warstwa cytrynowa:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników (30 szt.)



Przygotowanie:


W jednej szklance mleka mieszamy proszek budyniowy, mąkę i jajko. Resztę mleka gotujemy. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy budyń i wiórka kokosowe. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę kokosową.



W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śmietankę ubijamy i cały czas miksując małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Na masie kokosowej układamy drugą warstwę herbatników i wylewamy tężejącą masę cytrynową. Ciasto wstawiamy do stężenia najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy: