Jarzębinówka

Nalewka z jarzębiny to znakomity trunek na chłodne i długie zimowe wieczory

Ilość: około 3 l nalewki

Składniki:
  • 1 kg jarzębiny
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny



Przygotowanie:

Jarzębinę zbieramy po jesiennych przymrozkach lub mrozimy ją przez co najmniej dwa dni, owoce mają wtedy łagodniejszy i mniej gorzki smak. Zebraną jarzębinę przebieramy, myjemy, osuszamy (ja jarzębinę mroziłam). Następnie owoce wyciągamy z zamrażarki i zalewamy wrzącą wodą (do ciepłych owoców alkohol lepiej przeniknie).

Owoce wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Tak przygotowane owoce zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja wykonując nim koliste ruchy. Po tym czasie owoce odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki, a jarzębinę ponownie zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Odstawiamy je na około 3 tygodnie. 



Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę przesączamy przez sitko, a owoce wyciskamy. Oba zlane alkohole mieszamy. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, aby nalewka dojrzała. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: