Cytrynowe ciasto z cukinią

Aromatyczne od cytryny i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest puszyste, a zarazem bardzo wilgotne

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 350 g zsiadłego mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 nieduża cukinia



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy z olejem. Następnie ucierając kolejno dodajemy cukier, zsiadłe mleko, sok i skórkę z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy 2 1/2 szklanki startej cukinii oraz mieszamy krótko do połączenia składników.



Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Ciasto cytrynowe z cukinią robiłam już nie raz. Uwielbiam je, jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i wszystko było ok, urosło pięknie, ale jak rozkroiłam to okazało się gumowatym, urośniętym prawie zakalcem. Nie wiem co zrobiłam źle;/ Smak pyszny, ale ta struktura ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki powinny być w temperaturze pokojowej, nie należy też zbyt długo mieszać ciasta. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. A ile tej cukinii wagowo wychodzi z 1 nieduzej? Tak mniej więcej? Zawsze mam problem, bo cukinię są naprawdę różne ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ważyłam cukinii, ale tak jak w przepisie wsypujemy 2 1/2 szklanki startej cukinii. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. niestety wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam 2razy, wg przepisu i po swojemu. I zakalec wyszedl, chyba wina zsiadlego mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto powinno być krótko mieszane, a składniki w temp. pokojowej :)

      Usuń
  7. Nie dostałam nigdzie zsiadłego mleka , dlatego mam pytanie .Jaki zamiennik będzie lepszy ? - kefir czy maślanka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba kefir, ale maślanka też się powinna sprawdzić

      Usuń