Porzeczkowiec

Puszysty biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym i masą serową, ciasto jest tak dobre, że nie można oprzeć się przed kolejnym kawałkiem

Wymiary formy: 40x25 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
masa serowa:
  • 500 g sera białego
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego (2x260 g)
  • kakao do oprószenia



Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy olej, wodę, jedną szklankę cukru i kakao oraz odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru. Zimną masę kakaową miksujemy dodając po jednym żółtku, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Następnie do ciasta przekładamy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 40 min. Upieczone i ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. 



W międzyczasie ser mielimy w maszynce dwukrotnie. Masło w temp. pokojowej ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puch oraz partiami dodajemy ser. Pierwszy balat ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy masę serową. Przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy dżemem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru i wykładamy na wierzch ciasta. Przed podaniem ciasto oprószamy kakao.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. mniaaam!! już sobie wyobrażam, jaki musi być smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana 30 procent? Dżem porzeczkowy? Jajka??? Masło???? Ciekawe skąd bierzesz na to pieniążki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi piec ciasta... jak lubi jeść i rodzina zachwyca się ... to pieniążki zawsze się znajdą.... A po za tym dobra Pani kuchni czy pan bo też może się trafić wyśmienity specjalista od cias... zazwyczaj w domowym budżecie i w lodówce zazwyczaj są kupione 2 lub 3 śmietany 30%.... dżem często można wykorzystać z własnych wyrobów wiosenno letnich... jajka ha... akurat od kurek są które dostaję po rodzinie lub kupuję u znajomych... bo jeszcze są gospodarstwa gdzie dobroci wiejskie możemy dostać... A od złej biedy można kupić w sklepie.Masełko też zazwyczaj kupuję się kilka kostek ...
      I panika nie potrzebna.
      JAK ktoś skneruje i jest chytry to żałuję na wszystko.Ale jak ktoś poda pod nos to wciąga nosem bo zaskakuje.A krytykować nie ma co ...

      Usuń
  3. Czy można użyć sera z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, będzie na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety nieudany.tego nawet nie da się pokroić niestety

    OdpowiedzUsuń