niedziela, 21 stycznia 2018

Schab porowo - cebulowy



Soczyste plastry schabu pieczone w porze i cebuli, znakomity pomysł na niedzielny obiad

Składniki:

  • około 1 kg schabu
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Pora kroimy w plasterki, układamy dookoła schabu i łyżeczką rozkładamy masło. Śmietanę mieszamy z wodą i mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem zalewamy mięso. Tak przygotowany schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. 


Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Moje smaki, chętnie zrobię taki obiad dla rodzinki. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Dzisiaj robiłam, schab wyszedł bardzo miękki i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny schab, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń