wtorek, 6 lutego 2018

Chleb z garnka



Najprostszy w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką

Pojemność naczynia żaroodpornego: 3 l

Składniki:

  • 5 i 3/4 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju




Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy chleb 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.

<

Smacznego!




53 komentarze:

  1. Kształtem i wielkością Wyglada genialnie :) on jest z tych takich lekkich jakby dmuchanych czy ciężki , ubity chleb ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chleb jest w środku puszysty ale nie dmuchany i też nie zbity :)

      Usuń
  2. Dobrze czytam ponad 5 szklanek maki?

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakiego rodzaju mąka została użyta

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy razowej mąki można dodać, w jakich proporcjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można dodać, ale w jakich proporcjach ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie próbowałam robić chleba z taką mąką :)

      Usuń
  5. wyjdzie na suchych drożdżach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko musisz zmniejszyć ich ilość o połowę :)

      Usuń
  6. A naczynie czyms sie smaruje obsypuje maka? Bo probowalam kiedys piec, posmarowalam olejem tak jak znalazlam w przepisie z ktorego
    Korzystalam i chleb sie przykleil na amen do naczynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naczynia nie smarujemy i nie obsypujemy, trzeba naczynie porządnie nagrzać w piekarnkiku przed włożeniem do niego chleba :)

      Usuń
  7. Dziś robiłam. Wyszedł naprawdę super. Skórka chrupka, środek miękki i oczywiscie smaczny. Jedynie troszkę mniej mąki użyłam, nie całe 5 szklanek. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na chlebki z garnka dość znane, jednak pierwszy raz widzę 5 i 3/4 szklanki, lepiej jest podawać w gramach bo jak ktoś wypieka to wagę na pewno ma. Przepis na piątkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak pieczony? Góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie wylączylam piekarnik, chleb wyszedl pięknie, wyrosł, za chwilke bedziemy probowac. Napewno jeszczenie raz bede piekła. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam wczoraj i wyszedł rewelacyjny:) Polecam ! A czy można piec z mąki przenno żytniej i czy ewentualnie można dodać jakieś ziarenka? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można z takiej mąki piec i ziarenka też się sprawdzą :)

      Usuń
    2. Super dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam

      Usuń
  12. jak przechowywać chlebek żeby nie obsychał? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. ale zawinięty w coś? bo ja wczoraj wieczór upiekłam i dzisiaj już był suchawy:( a jak robie ciasto to jaka ma być konsystencja może też za dużo mąki daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami wkładam do worka. Ciasto powinno być mięciutkie ale sprężyste :)

      Usuń
  14. Upiekłam wczoraj jest pyszny ,chrupiąca skórka

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda super ! Będę robić na dniach. Piekarnik termoobieg / góra / dół ?

    OdpowiedzUsuń
  16. czy smarować czymś czy spryskać ciasto przed pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie smarujemy i nie spryskujemy, tak jak w przepisie chleb wkładamy do gorącego naczynia :)

      Usuń
  17. Właśnie rośnie zaraz nagrzeje piekarnik z nauczaniem jutro napiszę jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  18. A drożdże mają być w proszku czy mogą być takie z kostki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie z kostki, jeżeli chcesz dać w proszku to o połowę mniej niż podane w przepisie:)

      Usuń
  19. Zrobiłam dziś, właśnie stygnie i obłędnie pachnie w całym domu!
    Bardzo prosto się go przygotowuje, pięknie rośnie. Nie weszło mi tyle mąki, być może dlatego, że dałam półtorej szklanki pszennej pełnoziarnistej.

    OdpowiedzUsuń
  20. jest tak apetyczny że aż jeść mi się zachciało

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam piekarnik góra dół z termoobiegiem, którego nie można wyłączyć. Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja mam piekarnik gazowy piecze tylko dół,uda się taki chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że się uda, mam dostęp do piekarnika gazowego i elektrycznego. W każdym wychodzi pyszny, w gazowym jest troszkę jaśniejsza skórka u góry :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo!! Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Dzięki za przepis, wyszedł pyszny.
    Wstawiłam zdjęcie na ig i po przepis odsyłam do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebek wyszedł super,następnym razem spróbuję pomieszać mąki,rewelacja,dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebek wyszedł super..☺

    OdpowiedzUsuń
  26. Chlebek wlasnie sie piecze tylko nie miesci sie w garnku��

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto mi nie wyroslo:( ale mam nadzieje ze chlebek jednak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyszedł.ktos wie dlaczego ciasto mi nie uroslo?zrobilam wszystko dokladnie jak w przepisie.poprzednie dwa mi super wyszly

      Usuń
    2. Czy użyte drożdże były świeże? może woda była za ciepła? albo ciasto stało na przeciągu i dlatego nie wyrosło? Ciężko jest mi powiedzieć, co poszło nie tak, ale skoro ciasto nie wyrosło, to może to była wina drożdży.

      Usuń
    3. Znam powod.za ciepla woda.jak zrobilam z chlodna to mi znowu ciasto z miski ucieklo tak wyroslo:)

      Usuń
    4. a to prawda woda powinna być ciepła, ale za ciepła nie może być, bo drożdże nie rosną :)

      Usuń
  28. Właśnie kosztujemy tego chlebka.Super prosty przepis. Nie moze sie nieudac. Bardzo smaczny.Drugim razem sprobuje upiec pszenno-żytni.Smacznego��

    OdpowiedzUsuń