Chleb z garnka

Najprostszy w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką

Pojemność naczynia żaroodpornego: 3 l

Składniki:
  • 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju



Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb.



Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy chleb 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

235 komentarzy:

  1. Kształtem i wielkością Wyglada genialnie :) on jest z tych takich lekkich jakby dmuchanych czy ciężki , ubity chleb ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chleb jest w środku puszysty ale nie dmuchany i też nie zbity :)

      Usuń
    2. Jak dla mnie to jest ciasto drożdżowe, a nie chleb. Prawdziwy chleb robi się z mąki chlebowej a nie tortowej....
      A gdzie prawdziwy zaczyn na zakwasie???
      Nazwijmy to po imieniu „ciasto drożdżowe”

      Usuń
    3. Zrobiłam ten "chleb". Ale zgadzam się. To bułka śniadaniowa tylko w dużej formie. Do dżemu może być. Muszę poszukać jakiegoś innego przepisu. Może będzie bardziej chlebowy

      Usuń
  2. Dobrze czytam ponad 5 szklanek maki?

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakiego rodzaju mąka została użyta

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy razowej mąki można dodać, w jakich proporcjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można dodać, ale w jakich proporcjach ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie próbowałam robić chleba z taką mąką :)

      Usuń
  5. wyjdzie na suchych drożdżach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko musisz zmniejszyć ich ilość o połowę :)

      Usuń
    2. Witam.dalam 2 szkl wody i jest za sluche ciasto czemu??

      Usuń
    3. Zależy od użytej mąki oraz jej wilgotności. Proszę dolać troszkę więcej wody

      Usuń
  6. A naczynie czyms sie smaruje obsypuje maka? Bo probowalam kiedys piec, posmarowalam olejem tak jak znalazlam w przepisie z ktorego
    Korzystalam i chleb sie przykleil na amen do naczynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naczynia nie smarujemy i nie obsypujemy, trzeba naczynie porządnie nagrzać w piekarnkiku przed włożeniem do niego chleba :)

      Usuń
  7. Dziś robiłam. Wyszedł naprawdę super. Skórka chrupka, środek miękki i oczywiscie smaczny. Jedynie troszkę mniej mąki użyłam, nie całe 5 szklanek. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na chlebki z garnka dość znane, jednak pierwszy raz widzę 5 i 3/4 szklanki, lepiej jest podawać w gramach bo jak ktoś wypieka to wagę na pewno ma. Przepis na piątkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używam wagi :) to jest około 750 g mąki :)

      Usuń
    2. ja piekę i nie mam wagi, więc mi bardzo pasuje na szklanki!!!!

      Usuń
  9. A jak pieczony? Góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jesli chodzi o wyciągnięcie to wyciągamy na kratke w piekarniku i ma dochodzić w cieple czy na zewnacz

      Usuń
  10. Wlasnie wylączylam piekarnik, chleb wyszedl pięknie, wyrosł, za chwilke bedziemy probowac. Napewno jeszczenie raz bede piekła. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam wczoraj i wyszedł rewelacyjny:) Polecam ! A czy można piec z mąki przenno żytniej i czy ewentualnie można dodać jakieś ziarenka? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można z takiej mąki piec i ziarenka też się sprawdzą :)

      Usuń
    2. Super dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam

      Usuń
  12. jak przechowywać chlebek żeby nie obsychał? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. ale zawinięty w coś? bo ja wczoraj wieczór upiekłam i dzisiaj już był suchawy:( a jak robie ciasto to jaka ma być konsystencja może też za dużo mąki daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami wkładam do worka. Ciasto powinno być mięciutkie ale sprężyste :)

      Usuń
    2. Ja owijam ściereczką zaraz po wyjęciu z piekarnika i trzymam aż ostygnie. I później też cały czas w ściereczce

      Usuń
    3. ja po wyjęciu z piekarnika smaruję słoninką jak moja mama a piekła dużo w piecu chlebowym i po wystudzeniu przechowuje w woreczku a przepis podobny tylko oleju więcej

      Usuń
  14. Upiekłam wczoraj jest pyszny ,chrupiąca skórka

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda super ! Będę robić na dniach. Piekarnik termoobieg / góra / dół ?

    OdpowiedzUsuń
  16. czy smarować czymś czy spryskać ciasto przed pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie smarujemy i nie spryskujemy, tak jak w przepisie chleb wkładamy do gorącego naczynia :)

      Usuń
  17. Właśnie rośnie zaraz nagrzeje piekarnik z nauczaniem jutro napiszę jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  18. A drożdże mają być w proszku czy mogą być takie z kostki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie z kostki, jeżeli chcesz dać w proszku to o połowę mniej niż podane w przepisie:)

      Usuń
    2. A ile dajesz suchych?

      Usuń
    3. Ja daje 7g suchych, to tak jak ok. 25g swiezych a chleb wyszedl pyszny

      Usuń
    4. 7g suchych to 14g swiezych

      Usuń
    5. Jest różnica pomiędzy drozdzami instant a suszonymi. Instant można dać 7g na bochenek, a świeżych 21-25g. Nie używam drożdży suszonych, ale czytałam, że przelicznik jest 2:1. Natomiast drożdży instant 2,5-3,5:1 w stosunku do świeżych. Mniej przy lekkich pszenny h wypiekach, a przy ciężkich zytnich więcej.

      Usuń
  19. Zrobiłam dziś, właśnie stygnie i obłędnie pachnie w całym domu!
    Bardzo prosto się go przygotowuje, pięknie rośnie. Nie weszło mi tyle mąki, być może dlatego, że dałam półtorej szklanki pszennej pełnoziarnistej.

    OdpowiedzUsuń
  20. jest tak apetyczny że aż jeść mi się zachciało

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam piekarnik góra dół z termoobiegiem, którego nie można wyłączyć. Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja mam piekarnik gazowy piecze tylko dół,uda się taki chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że się uda, mam dostęp do piekarnika gazowego i elektrycznego. W każdym wychodzi pyszny, w gazowym jest troszkę jaśniejsza skórka u góry :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo!! Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Dzięki za przepis, wyszedł pyszny.
    Wstawiłam zdjęcie na ig i po przepis odsyłam do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebek wyszedł super,następnym razem spróbuję pomieszać mąki,rewelacja,dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebek wyszedł super..☺

    OdpowiedzUsuń
  26. Chlebek wlasnie sie piecze tylko nie miesci sie w garnku��

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy użyte drożdże były świeże? może woda była za ciepła? albo ciasto stało na przeciągu i dlatego nie wyrosło? Ciężko jest mi powiedzieć, co poszło nie tak, ale skoro ciasto nie wyrosło, to może to była wina drożdży.

    OdpowiedzUsuń
  28. a to prawda woda powinna być ciepła, ale za ciepła nie może być, bo drożdże nie rosną :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie kosztujemy tego chlebka.Super prosty przepis. Nie moze sie nieudac. Bardzo smaczny.Drugim razem sprobuje upiec pszenno-żytni.Smacznego��

    OdpowiedzUsuń
  30. A co w przypadku gdy naczynie mam bez przykrycia
    ? Uda się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uda się, tylko zrób przykrycie z folii aluminiowej, tak żeby chleb miał gdzie rosnąć podczas pieczenia :)

      Usuń
    2. Witam serdecznie .Czy mogę użyć mąki bezglutenowej do chleba?

      Usuń
  31. Super chlebek...piekę z termoobiegiem i pięknie rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Po upieczeniu zostawić w naczyniu do ostudzenia

    OdpowiedzUsuń
  33. Chleb rewelacja!!! Pyszny, pulchny w srodku z chrupiaca skorka. Latwy w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  34. Studzimy na kratce...ale już bez garnka, czy w garnku?

    OdpowiedzUsuń
  35. Dorota.drygas@wp7 lutego 2019 16:22

    Chleb rewelacyjny �� pomieszałam mąke 750 i zytnia 750 . Następny zrobie na zakwasie moim . Pachnie niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko mój chlebek też wyszedł super i też mam ochotę na wymieszanie mąk tzn żytnią z pszenną ale wiem z doświadczenia że wtedy trzeba zwiększyć ilość wody lub zmniejszyć ilość mąki. Możesz napisać jakich użyłaś proporcji? Ja większość chlebów robię na zakwasie. Proszę jeśli to nie problem to odpowiedz

      Usuń
  36. Czy robiac ten chleb na zakwasie, bo akurat taki mam, trzsba jakos dluzej czekac az chleb wyrosnie? I potem normalnie przelozyc go do naczynia? Chleb, ktory robie wyrasta mi juz zawsze w foremkach i potem do piekarnika i nie wiem czy nie zepsuje jak przeloze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie piekłam chleba na zakwasie. Natomiast należy chleb przełożyć po wyrośnięciu do gorącego naczynia, bo później go nie wyciągniesz.

      Usuń
  37. Ja nie doczekając się odpowiedzi upiekłam chleb na zakwasie i wyszedł super. Stwierdziłam że każdy chleb można upiec w ten sposób , bo już próboeałam i wszystkie wydzły świetnie. Może komuś przyda się ta informacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zastępujemy drożdże zakwasem to w jakiej proporcji ?

      Usuń
  38. Studzimy na kratce ok ale w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, studzimy już poza piekarnikiem na kratce 😁

      Usuń
  39. w końcu skusiłam się na chlebek:) wyszedł suuuuper dziękuję za przepis:*

    OdpowiedzUsuń
  40. "ukradłem" przepis chlebek rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Chlebek super
    Ja wymieszalam przenna z żytnia(3szkl przennej ) reszta żytnia i wyszło super
    Mój syn kazał sobie pietke ukroic

    OdpowiedzUsuń
  42. Chlebek genialny w swej prostocie :) czas oczekiwania jak na chleb znikomy. Ja dałam 600g mąka typu 550 i 150g mąka żytnia plus ziarna słonecznika. REWELACJA !!! ZWŁASZCZA WIELKOŚĆ 😊 Dobrze że naczynia dałam dwa razy dolną część bo w 3L ni jak by się nie zmieścił. Polecam każdemu, zwłaszcza jeśli Ktoś zaczyna dopiero przygodę z pieczeniem chleba. Na pewno się nie zawiedzie. Serdecznie pozdrawiam i życzę samych tak pięknie wyrośniętych chlebków 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknow ale dwa razy dolną część naczynia jako że pokrywką druga? Czy na dwa chlebki ta porcja ciasta ? 😊 Pozdrawiam.

      Usuń
  43. Chlebek dziś zrobiony i pół zjedzony rewelacja kazdemu kto spróbował prosi o przepis pychotka

    OdpowiedzUsuń
  44. Ja dodalam prazona cebulke i wyszedl tak pyszny ze sam chcialo sie jesc

    OdpowiedzUsuń
  45. Czy można wyrabiać robotem

    OdpowiedzUsuń
  46. Jeżeli zmiejsze proporcje to czas pieczenia chyba też

    OdpowiedzUsuń
  47. Chlebek bardzo dobry, dziś piekłam, chrupiąca skórka, mięciutki w środku, mój mały dodatek: posypałam wierzch sezamem. W 100 % polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam

    Ładnie urósł chleb tylko nie mogę go wyciągnąć z naczynia. Przykleił się do spodu naczynia.
    Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  49. Chlebek bardzo dobry i szybki �� połączyłam mąkę pszenną z żytnią (3,75 szklanki pszennej i 2 zytniej). Polecam serdecznie! ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rownież łączę mąkę przenna z żytnia tylko ja daje 4szklanki przennej i 1 3/4 szklanki żytniej. Jest przepyszny również polecam.

      Usuń
  50. Super przepis chlebek pyszny

    OdpowiedzUsuń
  51. Najlepszy chleb ever����������

    OdpowiedzUsuń
  52. A mogę piec w brytfannie? Nie mam takiego dużego naczynia żaroodpornego. Ktoś próbował tak piec?

    OdpowiedzUsuń
  53. ��nie wyszedł mi , użyłam mąki żytniej do chleba czy dla tego?

    OdpowiedzUsuń
  54. Witam, mam pytanie czy zamiast pokrywki do naczynia żaroodpornego, mogę je przykryć na czas pieczenia np. folią aluminiową ? czy może czymś innym? pytam gdyż pokrywka mi się gdzieś zawieruszyła :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Przepis jak na ciasto do pizzy i rzeczywiście wychodzi jak chleb?

    OdpowiedzUsuń
  56. Tak czytam te Wasze komentarze i też się skuszę jutro będę piekła, dziękuję za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  57. Przepis wygląda jak na ciasto do pizzy bardziej i rzeczywiście smakiem odbiega od chleba,jest bardziej pizzowy. Mysle nad modyfikcja. Bardziej przyprawić, zmienić zamienić część mąki, dać dodatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pizza :) zawsze można udoskonalić smak wg własnych upodobań przez dodanie np. ulubionych ziaren lub ziół

      Usuń
    2. Nie rozumiem jak mogła wyjść pizza, mnie wyszedł wspaniały chlebek - smak mojego dzieciństwa.

      Usuń
  58. A jaki wymiar naczynia żaroodpornego?

    OdpowiedzUsuń
  59. Zrobilam ten chleb, wyglada pieknie, prosty przepis, chrupiąca skórka ale jakoś mocno czuć drożdże. Pachnie bardziej jak ciasto drożdżowe niż chleb. Zrobiłam coś nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  60. Co zrobić jeżeli nie mam pokrywki do naczynia żaroodpornego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykryj folią aluminiową tylko tak, żeby chleb miał gdzie rosnąć

      Usuń
  61. Witam, mam w domu dwie mąki typ 400 I 550 którą lepiej użyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna i druga powinna się nadać

      Usuń
    2. Pomieszałam obie I chlebek wyszedł piękny i pyszny. Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  62. Czy chlebek wyjdzie z drożdży suchych ?

    OdpowiedzUsuń
  63. 5 i 3/4 szklanki mąki to jest równe 1 kg, tyle ma być ?

    OdpowiedzUsuń
  64. Chcę spróbować upiec chleb na drożdżach suchych. Na opakowaniu jest napisane, że 7g=25g świeżych drożdży. A Pani pisze, że powinno być połowę suchych czyli 3,5g. Czy dobrze rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchych dodajemy o połowę mniej niż świeżych, tak zawsze robiłam, ale skoro na opakowaniu jest że tak napisane to może opakowanie wystarczy

      Usuń
    2. Wyszedł przy użyciu suchych drożdży? Jaka ilość ostatecznie?

      Usuń
    3. Ja upiekłam z 8g suchych drożdży bo tak było na opakowaniu (że zastępuje 25g świeżych) i wyszło super :)

      Usuń
  65. Na kratce suszymy,czyli w piekarniku zostaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjmujesz chleb z blaszki i stawiasz na kratce, poza piekarnikiem i tak go studzisz

      Usuń
  66. Przykryje go folia aluminiowa bo nie mam przykrywki...to po tych 30 min. Potem zdejmuje to folie i dalej piekę prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robisz wszystko tak jak w przepisie, tylko przykrywasz folią, a nie pokrywką

      Usuń
  67. Chlebek świetny, łatwo i szybko się robi. Pięknie urósł, jest mięciutki i chrupiący. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Super właśnie wykorzystałam przepis,ten zapach i jak pięknie wyrósł....
    Bardzo dziękuję ♥️

    OdpowiedzUsuń
  69. Witam. Czy chleb można upiec w podłużnej blaszce? Jeżeli tak to jak przygotować taka blaszkę? Wysmarować tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
  70. Przed chwilą wyjęty z piekarnika. Świetny przepis. Urósł mega. Dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
  71. Właśnie rośnie,zobaczymy co nam wyjdzie 🙈😀

    OdpowiedzUsuń
  72. Mnie nie wyszedł, jest twardy,zbity nie wyrośnięty. Tak się zastanawiam🤔 co mogło być przyczyną, no nic choć ptaki będą się cieszyły 🥺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to tak jak mi, już myślałam że tylko ja coś źle zrobiłam 😟

      Usuń
  73. Wyciągamy odrazu oo ustalonym czasie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chyba że wymaga dłuższego podpieczenia (zależy od piekarnika)

      Usuń
  74. Witam czy jak zrpbie w pol porcji i zlacze potem dwie to wyjdzie? Moj robot mieści 500g maki

    OdpowiedzUsuń
  75. Witam wczoraj robiłam i ciasto mi nie wyrosło . Czy nie trzeba najpierw zrobić rozczyn z drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam dzisiaj i wyroslo poza miske. Bez rozczynu

      Usuń
  76. A czy można upiec ale bez pokrywki? Mam żaroodporne ale niestety już bez pokrywki, czy lepiej jednak przykryć np folia aluminiowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przykryć folią jak nie ma pokrzywki, tylko tak żeby ciasto miało gdzie rosnąć

      Usuń
  77. Mi wyrósł chleb pięknie ale nie mogę go wyjąć z naczynia. Jakaś porada?

    OdpowiedzUsuń
  78. Za mało nagrzane naczynie

    OdpowiedzUsuń
  79. Chlebek rewelacja, pierwszy raz w życiu piekłam chlebek pszenny, ale ten przepis przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dziękuję :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  80. Czy chlebek z tego przepisu mogę użyć w prostokątnej blaszce ?

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam, mam jeszcze pytanko jak bym chciała uformować z ciasta bułeczki i upiec, to w czym najlepiej i czym przykryć?, bo w naczyniu żaroodpornym to nie bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w zwykłej blaszce i przykryć folią aluminiową. Tylko proszę zwrócić uwagę na czas pieczenia, bo przy bułkach pewnie będzie krótszy

      Usuń
    2. Ale blaszka też musi być nagrzana i wyłożona pergaminem?

      Usuń
    3. Zrób tak jak w przepisie, tylko zamiast naczynia użyj blaszki, możesz wyłożyć pergaminem

      Usuń
    4. Witam, upiekłam bułeczki z 1/2 porcji, dodałam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, piekłam na papierze, na rozgrzanej blaszce przykrytej folią aluminiową. czas pieczenia taki sam jak w przepisie. Wyszło suuuper :)

      Usuń
  82. Rewelacja, pyszny chleb. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  83. Czy musi piec się Pod przykryciem?
    Ja nie mam i zaraz będę robić bez

    OdpowiedzUsuń
  84. Supeeeeee przepis,wlaànow z pieca wyjęłam ale dodalam do niego cebulkę prażoną pół na pól z cebulą smazoną.Wiec mam cebulowy chlebek tak jak wszyscy w domu lubimy

    OdpowiedzUsuń
  85. Super robiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny i wielki. Do tego bardzo prosto się robi. Zapewne jutro znów skorzystam z przepisu 🥰

    OdpowiedzUsuń
  86. Super przepis. Chleb wyszedł przepyszny. Niestety mam jeden mały problem. Kiedy włożyłam ciasto do nagrzanego naczynia żaroodpornego to naczynie pękło, zrobiła się rysa wzdłuż. Postanowiłam, że już upiekę chleb, ale więcej tego naczynia nie będę mogła użyć. Zrobiłam coś nie tak czy po prostu miałam pecha?

    OdpowiedzUsuń
  87. A mi nie wyrósł nie wiem czemu 😪

    OdpowiedzUsuń
  88. Witam. Czy można upiec chleb z mąki pełnoziarnistej typ 2000?

    OdpowiedzUsuń
  89. Czy można dodać jakieś ziarno, siemię lniane dla urozmaicenia?

    OdpowiedzUsuń
  90. To jest nic innego jak zwykly przepisa na ciasto do pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  91. Czy po wyrośnięciu ciasta i ponownym jego zagnieceniu nie trzeba go ponownie odstawić na jakiś czas???

    OdpowiedzUsuń
  92. Przepis świetny chlebek wyrósł przepięknie pachnie w domu niesamowicie
    Nie damy się żadnemu koronąwirusowi:)

    OdpowiedzUsuń
  93. Przepis świetny, teraz myślę nad dodaniem mąki pełnoziarnistej 2000, myślisz że się tą mąką uda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak, tylko może być potrzebna inna ilość płynu, najlepiej powoli wlewać i sprawdzać konsystencję

      Usuń
  94. Mam mąkę typ 650. Nasa się czy zmienić proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  95. Nie wiem, w czym problem, ale chleb jest bez smaku i kruszy się.

    OdpowiedzUsuń
  96. Czytałam tu wczoraj komentarz o pochodzeniu tej receptury z "pakistańskich przepisów", ale dzisiaj już go nie widzę. Mój zapewne też niknie. Natomiast identyczny przepis jest też na blogu "kulinarne przygody", tylko mąka podana jest w gramach a woda w ml. Nie ma w tym nic złego, że korzystamy w swoich polecanych przepisach z innych stron, wystarczy przyznać się, że nie jest to autorski przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj o pakistańskich recepturach nie było nic pisane, a komentarze z bloga nie są usuwane, tak jak i nigdzie nie ma napisane że jest to autorski przepis. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat, a skąd pochodzi nie dochodziłam, wątpię żeby ktoś z rodziny pamiętał skąd go zaczerpnął i zapisał w zeszycie :)

      Usuń
  97. Kocham Panią za ten przepis, teraz kiedy szaleje wirusisko to ten chlebek sprawia że moi teście siedzą na du..e a Ja im co drugi dzień piekę świeżutkie pieczywo i nie muszą już chodzić do sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  98. Witam, chlebek wychodzi rewelacyjnie, tylko za każdym razem mi pęka i przez to jest problem z krojeniem, bo się rozwala, co zrobić aby był równiutki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten chleb tak ma że pęka, jeszcze nigdy mi nie wyszedł równiutki, jak znajdę jakiś patent to dam znać :)

      Usuń
    2. Wystarczy ciasto w blaszce naciąć nożem, nie popeka

      Usuń
  99. Świetny :) Robiłam kilka razy i zawsze wychodzi idealny!

    OdpowiedzUsuń
  100. Ten chlebuś jest przecudownie smaczny ��. Prosty do zrobienia i upieczenia. Dziękuję za świetny przepis. Jesteście cudowne ��

    OdpowiedzUsuń
  101. Chleb jest cudowny! Polecam dodać prażonej cebulki �� dziękuję za przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  102. Witam Czy jak zmniejsze wszystkie produkty o połowę to czas pieczenia też o połowę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czas pieczenia może być krótszy ale nie o połowę

      Usuń
  103. Zrobiłam pierwszy raz jest zajebisty. Polecam na 100%

    OdpowiedzUsuń
  104. Zrobiony i prawie od razu zjedzony �� piekłam w garnku żeliwnym w zwykłym piekarniku gazowym. Przepyszny. Pomieszałam mąkę pszenną typ 500 z pełnoziarnistą pół na pół. Jedyna uwaga to trochę wiecej soli ��

    OdpowiedzUsuń
  105. Robiłam ten laczegochleb 2 razy i za każdym razem jest to samo. Chleb kruszy się, nie da się pokroić. Jest pyszny puszysty, ale jak go zjeść jak nie da się pokroić? Brałam mąkę 650 czy w tym może tkwić problem?

    OdpowiedzUsuń
  106. Zrobiłam dzisiaj, chlebek calkiem smaczny, jak taka duża bułka bo mi duży wyrósł:) przepis prosty i czytelny, nawet dla kulinarnego laika. Następnym razem dodam więcej soli albo poszaleję z przyprawami i zrobię chlebek pizzowy. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  107. A jakiej pojemności szklanek Pani używa 200ml czy 250ml?

    OdpowiedzUsuń
  108. A czy można zamienić mąkę na orkiszową ? Robiłam z mąki pszennej i wyszedł super ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń