• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Chleb z garnka

Najprostszy w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką

Pojemność naczynia żaroodpornego: 3 l

Składniki:

  • 5 i 3/4 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju



Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb.



Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy chleb 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.


Smacznego!



Gabriela Borowiec
65 Comments
chleb, chleb pieczony w garnku, chleb pszenny, chleb z garnka, pieczywo
wtorek, 6 lutego 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
chleb chleb pieczony w garnku chleb pszenny chleb z garnka pieczywo Chleb z garnka

Polecane przepisy

65 komentarze

  1. Anonimowy6 lutego 2018 07:38

    ale wielki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Wiola Ka6 lutego 2018 13:41

    Kształtem i wielkością Wyglada genialnie :) on jest z tych takich lekkich jakby dmuchanych czy ciężki , ubity chleb ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec6 lutego 2018 17:43

      chleb jest w środku puszysty ale nie dmuchany i też nie zbity :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  3. Agnieszka B7 lutego 2018 11:24

    Dobrze czytam ponad 5 szklanek maki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 lutego 2018 15:06

      tak jak w przepisie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  4. Anonimowy7 lutego 2018 13:46

    a jakiego rodzaju mąka została użyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 lutego 2018 14:50

      mąka pszenna, typ 450 :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy19 stycznia 2019 14:11

      Czy można użyć pół na pół z mąką orkiszową?

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec19 stycznia 2019 15:19

      tak :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  5. Anonimowy10 lutego 2018 21:24

    Czy razowej mąki można dodać, w jakich proporcjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 lutego 2018 07:49

      myślę, że można dodać, ale w jakich proporcjach ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie próbowałam robić chleba z taką mąką :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  6. Anonimowy11 lutego 2018 18:00

    wyjdzie na suchych drożdżach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 lutego 2018 18:17

      tak, tylko musisz zmniejszyć ich ilość o połowę :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anna Stecel11 lutego 2018 22:25

    A naczynie czyms sie smaruje obsypuje maka? Bo probowalam kiedys piec, posmarowalam olejem tak jak znalazlam w przepisie z ktorego
    Korzystalam i chleb sie przykleil na amen do naczynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 lutego 2018 08:29

      naczynia nie smarujemy i nie obsypujemy, trzeba naczynie porządnie nagrzać w piekarnkiku przed włożeniem do niego chleba :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  8. Anonimowy12 lutego 2018 14:10

    Dziś robiłam. Wyszedł naprawdę super. Skórka chrupka, środek miękki i oczywiscie smaczny. Jedynie troszkę mniej mąki użyłam, nie całe 5 szklanek. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Naklejka13 lutego 2018 10:12

    Przepis na chlebki z garnka dość znane, jednak pierwszy raz widzę 5 i 3/4 szklanki, lepiej jest podawać w gramach bo jak ktoś wypieka to wagę na pewno ma. Przepis na piątkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 lutego 2018 16:09

      nie używam wagi :) to jest około 750 g mąki :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. Anonimowy16 lutego 2018 21:44

    A jak pieczony? Góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec17 lutego 2018 08:06

      pieczemy góra dół :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  11. Ewa17 lutego 2018 15:29

    Wlasnie wylączylam piekarnik, chleb wyszedl pięknie, wyrosł, za chwilke bedziemy probowac. Napewno jeszczenie raz bede piekła. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Sylwia S18 lutego 2018 11:12

    Piekłam wczoraj i wyszedł rewelacyjny:) Polecam ! A czy można piec z mąki przenno żytniej i czy ewentualnie można dodać jakieś ziarenka? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 lutego 2018 11:20

      oczywiście, można z takiej mąki piec i ziarenka też się sprawdzą :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Sylwia S18 lutego 2018 11:24

      Super dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  13. Sylwia S19 lutego 2018 15:26

    jak przechowywać chlebek żeby nie obsychał? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 lutego 2018 17:36

      ja przechowuję w chlebaku :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  14. Sylwia S20 lutego 2018 12:12

    ale zawinięty w coś? bo ja wczoraj wieczór upiekłam i dzisiaj już był suchawy:( a jak robie ciasto to jaka ma być konsystencja może też za dużo mąki daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec20 lutego 2018 15:09

      czasami wkładam do worka. Ciasto powinno być mięciutkie ale sprężyste :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. Anonimowy21 lutego 2018 09:29

    Upiekłam wczoraj jest pyszny ,chrupiąca skórka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. draftsam28 lutego 2018 10:45

    Wygląda super ! Będę robić na dniach. Piekarnik termoobieg / góra / dół ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec28 lutego 2018 14:12

      góra - dół, bez termoobiegu :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  17. Anonimowy12 marca 2018 19:23

    czy smarować czymś czy spryskać ciasto przed pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 marca 2018 20:12

      nie smarujemy i nie spryskujemy, tak jak w przepisie chleb wkładamy do gorącego naczynia :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  18. Marena Axel12 marca 2018 20:10

    Właśnie rośnie zaraz nagrzeje piekarnik z nauczaniem jutro napiszę jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Małgorzata Drab19 marca 2018 15:02

    A drożdże mają być w proszku czy mogą być takie z kostki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 marca 2018 17:15

      takie z kostki, jeżeli chcesz dać w proszku to o połowę mniej niż podane w przepisie:)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  20. Angel Oscuro21 marca 2018 13:06

    Zrobiłam dziś, właśnie stygnie i obłędnie pachnie w całym domu!
    Bardzo prosto się go przygotowuje, pięknie rośnie. Nie weszło mi tyle mąki, być może dlatego, że dałam półtorej szklanki pszennej pełnoziarnistej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Unknown16 kwietnia 2018 19:22

    jest tak apetyczny że aż jeść mi się zachciało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Paulina Wituska15 czerwca 2018 12:14

    Mam piekarnik góra dół z termoobiegiem, którego nie można wyłączyć. Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 czerwca 2018 19:34

      powinno wyjść :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  23. Leonia Krynicka16 czerwca 2018 11:19

    A ja mam piekarnik gazowy piecze tylko dół,uda się taki chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec16 czerwca 2018 19:55

      oczywiście, że się uda, mam dostęp do piekarnika gazowego i elektrycznego. W każdym wychodzi pyszny, w gazowym jest troszkę jaśniejsza skórka u góry :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Leonia Krynicka18 czerwca 2018 15:29

      Dziękuję bardzo!! Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  24. Agata Fedko16 czerwca 2018 22:27

    Dzięki za przepis, wyszedł pyszny.
    Wstawiłam zdjęcie na ig i po przepis odsyłam do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  25. Anonimowy17 czerwca 2018 12:23

    Chlebek wyszedł super,następnym razem spróbuję pomieszać mąki,rewelacja,dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Anonimowy27 czerwca 2018 17:03

    Chlebek wyszedł super..☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  27. Anonimowy2 sierpnia 2018 13:13

    Chlebek wlasnie sie piecze tylko nie miesci sie w garnku��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  28. pani ktuś5 sierpnia 2018 15:12

    Nie wstawiamy ciasta na noc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec5 sierpnia 2018 19:27

      nie, pieczemy tak jak w przepisie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  29. Unknown8 sierpnia 2018 16:41

    Ciasto mi nie wyroslo:( ale mam nadzieje ze chlebek jednak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karolina jurkowska8 sierpnia 2018 17:56

      Nie wyszedł.ktos wie dlaczego ciasto mi nie uroslo?zrobilam wszystko dokladnie jak w przepisie.poprzednie dwa mi super wyszly

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Gabriela Borowiec8 sierpnia 2018 18:20

      Czy użyte drożdże były świeże? może woda była za ciepła? albo ciasto stało na przeciągu i dlatego nie wyrosło? Ciężko jest mi powiedzieć, co poszło nie tak, ale skoro ciasto nie wyrosło, to może to była wina drożdży.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. karolina jurkowska10 sierpnia 2018 13:17

      Znam powod.za ciepla woda.jak zrobilam z chlodna to mi znowu ciasto z miski ucieklo tak wyroslo:)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Gabriela Borowiec10 sierpnia 2018 19:31

      a to prawda woda powinna być ciepła, ale za ciepła nie może być, bo drożdże nie rosną :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    5. Odpowiedz
  30. Anonimowy11 sierpnia 2018 17:18

    Właśnie kosztujemy tego chlebka.Super prosty przepis. Nie moze sie nieudac. Bardzo smaczny.Drugim razem sprobuje upiec pszenno-żytni.Smacznego��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  31. Unknown10 stycznia 2019 11:16

    A co w przypadku gdy naczynie mam bez przykrycia
    ? Uda się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 stycznia 2019 17:03

      uda się, tylko zrób przykrycie z folii aluminiowej, tak żeby chleb miał gdzie rosnąć podczas pieczenia :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  32. Anonimowy22 stycznia 2019 08:07

    Super chlebek...piekę z termoobiegiem i pięknie rośnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  33. Unknown1 lutego 2019 18:24

    Po upieczeniu zostawić w naczyniu do ostudzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  34. Unknown1 lutego 2019 18:25

    Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  35. Kasia6 lutego 2019 03:22

    Chleb rewelacja!!! Pyszny, pulchny w srodku z chrupiaca skorka. Latwy w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  36. Unknown6 lutego 2019 16:56

    Studzimy na kratce...ale już bez garnka, czy w garnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec6 lutego 2019 17:20

      Bez garnka :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  37. Dorota.drygas@wp7 lutego 2019 16:22

    Chleb rewelacyjny �� pomieszałam mąke 750 i zytnia 750 . Następny zrobie na zakwasie moim . Pachnie niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. basia19 basia199 lutego 2019 09:26

      Dorotko mój chlebek też wyszedł super i też mam ochotę na wymieszanie mąk tzn żytnią z pszenną ale wiem z doświadczenia że wtedy trzeba zwiększyć ilość wody lub zmniejszyć ilość mąki. Możesz napisać jakich użyłaś proporcji? Ja większość chlebów robię na zakwasie. Proszę jeśli to nie problem to odpowiedz

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria