Najprostszy w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką
Pojemność naczynia żaroodpornego: 3 l
Składniki:
- 5 i 3/4 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy chleb 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!