Najprostsze ciasto z owocami

Bardzo proste i tanie w przygotowaniu, puszyste ciasto z rabarbarem, super sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
dodatkowo:
  • około 200 g rabarbaru lub innych owoców 
  • opcjonalnie 1/2 łyżki mąki



Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z mąką i układamy na cieście (owoce nie opadną na dół ciasta). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min. do tzw. suchego patyczka.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: