Jabłecznik z rabarbarem

Proste, słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem, jabłkami oraz rodzynkami, każdemu na pewno posmakuje

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 5 żółtek
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g jabłek
  • 1 szklanka rodzynek
piana:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (40 g) 
dodatkowo:
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:
Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą noża i kroimy go na kawałki około 1 do 1,5 cm . Potem zasypujemy cukrem i kiedy puści sok, dodajemy rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Następnie przygotowujemy ciasto. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dorzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukry oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Pierwszą wkładamy do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowujemy i wykładamy spód blaszki oraz boki do połowy formy. Posypujemy ciasto bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie (nadmiar soku wylewamy). Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami wsypujemy cukier. Dodajemy proszek budyniowy i wszystko mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na nadzienie.



Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na pianę (najlepiej na grubych oczkach tarki). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczony i przestudzony posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy: