Proste, słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem, jabłkami oraz rodzynkami, każdemu na pewno posmakuje
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 5 żółtek
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 500 g rabarbaru
- 500 g jabłek
- 1 szklanka rodzynek
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 1/4 szklanki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą noża i kroimy go na kawałki około 1 do 1,5 cm . Potem zasypujemy cukrem i kiedy puści sok, dodajemy rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Następnie przygotowujemy ciasto. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dorzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukry oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Pierwszą wkładamy do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowujemy i wykładamy spód blaszki oraz boki do połowy formy. Posypujemy ciasto bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie (nadmiar soku wylewamy). Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami wsypujemy cukier. Dodajemy proszek budyniowy i wszystko mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na nadzienie.
Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na pianę (najlepiej na grubych oczkach tarki). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczony i przestudzony posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem i jabłkami jabłecznik z rabarbarem jabłka kruche ciasto z rabarbarem rabarbar
pyszne, domowe ciacho super
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto, przepis wypróbowany, polecam.
OdpowiedzUsuńCudowny! <3 Wspaniałe smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie. Natomiast ja dziś miałam sen, że zbieram rabarbar właśnie na podobne ciasto !
OdpowiedzUsuńPyszny jabłecznik !
OdpowiedzUsuńSuper opcja na jabłecznik !
OdpowiedzUsuńPiekłam, ciasto bardzo dobre. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuń