czwartek, 21 czerwca 2018

Kanapka wiśniowa



Ciasto na herbatnikach z wiśniami, galaretką i masą jogurtową, znakomicie sprawdzi się w upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 300 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
warstwa wiśniowa:
  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 700 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników



Przygotowanie:

Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 400 g jogurtu naturalnego miksujemy z 1 łyżką cukru pudru i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników i wlewamy masę jogurtową. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie galaretki wiśniowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Wiśnie myjemy, drylujemy oraz układamy na zastygniętej masie jogurtowej. Wiśnie zalewamy tężejącą galaretką. 


Następnie przygotowujemy drugą połowę masy jogurtowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygniętą warstwę wiśniową. Całość przykrywamy herbatnikami. Masa jogurtowa musi być na tyle stężała, aby herbatniki się w niej nie utopiły, ale przykleiły się do ciasta. Ciasto odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Czy wiśnie można zastąpić dowolnymi owocami? Ewentualnie czy owoce mrożone by się nadawały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście mogą być inne owoce. Mrożone też powinny się nadać tylko musisz odsączyć nadmiar soku :)

      Usuń
  2. Ale świetnie wygląda ! Koniecznie zapisuję do zrobienia, tylko na pewno będę miała dylemat z jakimi owocami zrobić :)
    Wygląda obłędnie ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy lepiej zrobić to ciasto w dzień podania czy może dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej :)

      Usuń