niedziela, 24 czerwca 2018

Schab pieczony z pieczarkami



Soczyste plastry schabu pieczone z pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad

Składniki:

  • około 1 kg schabu
  • 10 średnich pieczarek
  • przyprawa staropolska
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 3/4 szklanki wody




Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry około 1,5 cm oraz nacieramy solą, pieprzem i przyprawą staropolską. Plastry schabu układamy po bokach naczynia żaroodpornego, a na środku i dookoła dajemy pokrojone w plasterki pieczarki. W międzyczasie mąkę podpalamy na suchej patelni i przestygniętą mieszamy z wodą. Powstałą zawiesiną zalewamy mięso z pieczarkami. Tak przygotowany schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia.


Smacznego!




1 komentarz:

  1. Taki obiadek to ja rozumiem :) Pysznie i treściwie :)

    OdpowiedzUsuń