Orzechówka

Bardzo skuteczna nalewka na wszelkie dolegliwości trawienne

Składniki:

  • 1 kg zielonych orzechów włoskich z białym mleczkiem w środku
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l czystej wódki 40%
  • spirytus



Przygotowanie:

Orzechy kroimy w plasterki wraz z zieloną skórką, wsypujemy do szklanego słoja i zalewamy wódką. Pozostawiamy na około 3 tygodnie pod przykryciem. Po tym okresie zlewamy płyn przez lejek i sitko do butelki. 



Pozostałą miazgę orzechową zasypujemy cukrem i pozostawiamy przez około 2-3 tygodnie, aż się rozpuści cukier (od czasu do czasu ruszamy słojem, przyspieszy rozpuszczenie cukru). Powstały syrop wlewamy do butelki z wcześniej zlanym ekstraktem z wódką i dodajemy spirytus (ile syropu tyle spirytusu lub według uznania). Wszystko mieszamy i pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną wódkę przelewamy przez sito do butelek. Nalewka powinna leżakować co najmniej 3 miesiące. Sam syrop bez alkoholu można także przechować w lodówce i wykorzystać w razie dolegliwości trawiennych. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Pyszna nalewka o właściwościach zdrowotnych, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy zbieramy orzechy na nalewkę orzechową?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna i zdrowa naleweczka - oczywiście z umiarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam orzechówkę, muszę wypróbować ten przepis koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechówka bardzo dobra na żołądek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechówka pierwsza klasa...polecam.

    OdpowiedzUsuń