Ciasto bez pieczenia z biszkoptami, cytrynową pianką, galaretką i truskawkami. Ciasto zawsze się udaje i każdemu smakuje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
pianka cytrynowa:
- 750 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 300 ml wrzątku
dodatkowo:
- około 150 g biszkoptów
- 3 galaretki truskawkowe
- 700 ml wrzątku
- około 250 g truskawek
Przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimną galaretkę cytrynową. Masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na cieście układamy truskawki.
3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
czwartek, 14 czerwca 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!