Krówka z truskawkami w 15 minut

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z truskawkami, masą na bazie serka mascarpone i śmietanki, znakomicie sprawdzi się w upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

krem:
  • 750 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 300 g krakersów
  • 500 g truskawek
  • 510 g masy kajmakowej
  • 50 g białej czekolady



Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Truskawki szypułkujemy, myjemy i kroimy w plasterki. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone truskawki i rozsmarowujemy resztę kremu. 



Przykrywamy krakersami, rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy startą na grubych oczkach białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Proste i szybkie ciasto, na pewno sprawdzi się w upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy krakersy są solone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  3. A biała czekolada gdzie i kiedy ?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy nie będą za bardzo wodniste :) jak chcesz je wykorzystać to musisz truskawki porządnie odsączyć

      Usuń
  5. juz wydrulowalam i loezy w kolejce do pieczenia...truskawki beda niedlugo, wiec sie przyda....

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko jedno moje dzieci uwielbiają czy to lato czy zimą jest to ciasto rewelacja pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń