Schab paprykowy

Kruche i soczyste plastry schabu pieczone z cebulą i papryką, pomysł na szybki i smaczny obiad

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 3 cebule
  • 1 duża papryka
  • 4 łyżki smalcu



Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paski. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz papryką i łyżeczką rozkładamy smalec.



Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: