czwartek, 9 sierpnia 2018

Jabłecznik bez pieczenia



Jabłecznik bez pieczenia z masą śmietanową i herbatnikami, znakomicie sprawdzi się w upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa jabłkowa:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier do smaku
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • 250 g herbatników
  • 50 g startej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy na mały ogień, dusimy do rozpadnięcia się jabłek oraz słodzimy do smaku. Następnie wsypujemy galaretki cytrynowe, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy tężejącą, zimną masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciastek. 


W międzyczasie galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Powstałą piankę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do stężenia. Zastygnięte ciasto posypujemy gorzką czekoladą.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje genialnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że galaretek wcześniej nie rozpuszczamy tylko dodajemy proszek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie mogę kupic taka przezroczysta galaretke?

    OdpowiedzUsuń