Jabłecznik bez pieczenia

Jabłecznik bez pieczenia z masą śmietanową i herbatnikami, znakomicie sprawdzi się w upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa jabłkowa:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier do smaku
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • 250 g herbatników
  • 50 g startej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy na mały ogień, dusimy do rozpadnięcia się jabłek oraz słodzimy do smaku. Następnie wsypujemy galaretki cytrynowe, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy tężejącą, zimną masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciastek. 



W międzyczasie galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Powstałą piankę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do stężenia. Zastygnięte ciasto posypujemy gorzką czekoladą.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje genialnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że galaretek wcześniej nie rozpuszczamy tylko dodajemy proszek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie mogę kupic taka przezroczysta galaretke?

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! Szybkie, efektowne, a przede wszystkim pyszne��

    OdpowiedzUsuń
  5. Zważyła mi się śmietanka gdy dodawałam galaretkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretka była za ciepła:) musi być zimna lekko tężejąca :)

      Usuń
  6. Jaka to jest galaretka przezroczysta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zmienić galaretkę na cytrynową

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy do jabłek daje sie wode??

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy garaletki cytrynowe wsypujemy do rozpuszczenia sie masy jablkowej i bez rozrabiania wody??

    OdpowiedzUsuń