wtorek, 28 sierpnia 2018

Zapiekanka z cukinii



Pyszna zapiekanka z cukinii, znakomicie sprawdzi się na obiad z sosem pieczarkowym lub innym ulubionym

Wymiary formy:
25x36 cm

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 200 g sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, aż puści sok. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i siekamy czosnek. Jajka, śmietanę, serek topiony, ser żółty starty na grubych oczkach (zostawiamy garść na górę) mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. 


Cukinię porządnie odciskamy z soku, dodajemy marchewkę, cebulę, czosnek, bułkę tarta oraz sos serowy i całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 1 godz. Zapiekankę podajemy z ulubionym sosem np. pieczarkowym, pomidorowym lub innym.


Smacznego!




3 komentarze:

  1. a można odgrzewać tą zapiekankę? Klaudia z Siemianowic

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i na pewno jest mega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń