wtorek, 30 października 2018

Sernik gotowany z orzechami w 30 minut



Błyskawiczny sernik gotowany z orzechami na herbatnikach, znakomicie sprawdzi się dla zabieganych. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, a smakuje wybornie

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 200 g masła
warstwa orzechowa:
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
polewa:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników




Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka oraz jajka i mieszamy na jednolitą konsystencję. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki, wykładamy letnią masę serową oraz przykrywamy drugą warstwą ciastek. 


W międzyczasie przygotowujemy warstwę orzechową. Masło rozpuszczamy z cukrem, następnie dodajemy orzechy i zagotowujemy. Przygotowane orzechy wykładamy na herbatniki. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao oraz mleko w proszku i polewą robimy wzorki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Jak błyskawiczne 30 minut ma się do "najlepiej całą noc"? Tytuł mówi, że gdy mam smaka to za pół godziny będę zaspokojone a potem czytam że tak ale jutro. Kicha. Błyskawicznie.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 minut dotyczy przygotowania, ale jeżeli lubisz ciepłe ciasta to możesz spokojnie zjeść po 30 minutach przygotowania :)

      Usuń
  2. A to mleko w proszku jest konieczne do polewy?

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wybornie :) dawno nie robiłam sernika gotowanego :)

    OdpowiedzUsuń