niedziela, 28 października 2018

Żeberka ketchupowo - majonezowe



Żeberka pieczone w sosie ketchupowo - majonezowym, znakomicie sprawdzą się na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 1/2 kg żeberek
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 8 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu




Przygotowanie:

Żeberka myjemy i osuszamy. Ketchup mieszamy z majonezem. Żeberka nacieramy sola, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem ketchupowo - majonezowym. Tak przygotowane mięso wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 st. i pieczemy jeszcze około 1 godz. 30 min. Żeberka najlepiej smakują z ziemniakami i ulubioną surówką


Smacznego!




2 komentarze: