czwartek, 4 października 2018

Sernik na bitej śmietanie



Najlepszy przepis na sernik, który można jeść i jeść. Bita śmietana sprawia, że jest puszysty i delikatny

Wymiary formy: 26x40

Składniki:


  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 10 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy
  • herbatniki



Przygotowanie:

Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na puch. Dodajemy ser, proszek budyniowy i mieszamy. Następnie osobno ubijamy białka na sztywno i stopniowo wsypujemy 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. Białka przekładamy do masy serowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. 


Wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 st. i pieczemy jeszcze około 20 min. Sernik studzimy w piekarniku.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. czy te białka trzeba ubić na pianę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! Akurat na ten weekend będziemy mieli gości to mam nadzieję, że ten sernik się sprawdzi :D

    OdpowiedzUsuń