środa, 3 października 2018

Sos słodko - ostry z chilli



Piekielnie ostry sos z papryczek chilli w wersji na słodko, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, sosów czy zup

Ilość: 10 słoików (200 ml)

Składniki:

  • 2 kg papryczek chilli
  • 800 g cukru
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 limonki




Przygotowanie:

Papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne (najlepiej w rękawiczkach), kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 - 15 min. aż papryczki puszczą sok. Po tym czasie gotujemy około 10 min. Gorące blendujemy, dodajemy sok z cytryny i limonki oraz ponownie zagotowujemy. 


Sos gotujemy około 5 min., a najlepiej do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Gorący wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Smacznego!

Przepis został zaczerpnięty ze strony Knurr.pl




2 komentarze:

  1. Świetny przepis dla miłośników ostrych dań, muszę go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować. Dzięki za przepis😉

    OdpowiedzUsuń