Ciasto beskidzkie

Mocno kakaowy biszkopt przełożony masą adwokatową z bezami każdego zaskoczy swoim smakiem. Ciasto beskidzkie znakomicie sprawdzi się na spotkania z rodziną i znajomymi

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
masa adwokatowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 200 ml adwokatu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 250 g suchych bezików
dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady startej na grubych oczkach



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. 



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając malutkim strumieniem wlewamy adwokat i zimną żelatynę. Do tężejącej masy wsypujemy pokruszone na grube kawałki beziki i mieszamy łyżką. Masę przekładamy na biszkopt.



Ciasto wstawimy do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypujmy białą czekoladą.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: