Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy smakiem i wyglądem przypominają pączki. Swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Aniołowo - anielskie oraz od ruszania się i skwierczenia podczas smażenia - czyli ruchańce. W czasie karnawału mogą być znakomitą alternatywą dla tradycyjnych pączków
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
- 500 g mąki
- 500 ml letniego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- około 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy dołek. Do niego dodajemy połowę mleka, cukier, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Mieszamy delikatnie, zagarniając niewielką ilość mąki. Zostawiamy na około 5-10 min., aż zaczyn w dołku zacznie rosnąć. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta drożdżowego i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Ruchańce smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem anielskie ruchańce oprószamy cukrem pudrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!