• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Anielskie ruchańce

Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy smakiem i wyglądem przypominają pączki. Swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Aniołowo - anielskie oraz od ruszania się i skwierczenia podczas smażenia - czyli ruchańce. W czasie karnawału mogą być znakomitą alternatywą dla tradycyjnych pączków 

Ilość: około 30 sztuk

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 500 ml letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • około 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy dołek. Do niego dodajemy połowę mleka, cukier, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Mieszamy delikatnie, zagarniając niewielką ilość mąki. Zostawiamy na około 5-10 min., aż zaczyn w dołku zacznie rosnąć. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta drożdżowego i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.



W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Ruchańce smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem anielskie ruchańce oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!



Obżarciuch
3 Comments
anielskie ruchańce, ciasta, ciasto drożdżowe, karnawał, pączki, racuchy, racuchy drożdżowe, tłusty czwartek
wtorek, 22 stycznia 2019
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
anielskie ruchańce ciasta ciasto drożdżowe karnawał pączki racuchy racuchy drożdżowe tłusty czwartek Anielskie ruchańce

Polecane przepisy

3 komentarze:

  1. Gotuj i piecz z Joanną22 stycznia 2019 19:27

    Fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Aga M23 stycznia 2019 12:17

    ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Iwona_J.23 stycznia 2019 23:54

    Muszę wypróbować przepis😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria