Faworki na śmietanie

Faworki na śmietanie, które zawsze się udają. Znakomite jako słodka karnawałowa przekąska

Składniki:
ciasto:
  • 330 g śmietany 12 %
  • 3 jajka 
  • około 700 g mąki 
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia 
  • 100 ml wódki 
  • cukier waniliowy 
dodatkowo:
  • minimum 1 l oleju 
  • cukier puder



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Radełkiem lub nożykiem tniemy ciasto na paski 10 x 2 cm. Każdy pasek na środku nacinamy wzdłuż na około 1,5 cm i przekładamy jeden koniec przez dziurkę.



Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis , i wygląda smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Faworki wyglądają apetycznie, ciekawe czy mi się udadzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie czy wódka jest niezbędna czy ewentualnie można ją czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faworki nie chłoną wtedy tyle tłuszczu, można zastąpić innym alkoholem np. spirytusem

      Usuń
  4. Czy wódkę wlewa się do przygotowanego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wychodzą chrupiące czy twardawe kiedyś robiłam podobne i właśnie twarde wyszly

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięciutkie, ale niemożna dodawać za dużo mąki do ciasta

      Usuń
  6. Śmietana 18%, same żółtka i bez proszku do pieczenia. Wałkować tak cienko, że prawie przeźroczyście - będą tak kruche, że trzymać ostrożnie. Jak chrust, a nie ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam bardzo, ale faworki nie są dobrej jakości. Nie są kruche niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest przepis na chrust tylko na faworki, a faworki są miękkie i pulchne

      Usuń
  8. Jerzy Jagodziński, mistrz cukiernik: Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym. Ciasto robi się na bazie dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. A przed rozpoczęciem wałkowania trzeba je mocno "zbić", żeby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza.

    ***

    OdpowiedzUsuń
  9. Żeby ciasto było dobre zapomniałaś napisać o tym że ciasto trzeba wybić i włożyć do lodówki na 30 min. I że składniki na ciasto muszą być z lodówki. Robiłam wg Twojego przepisu i wyszły twarde. To co ładnie wygląda nie zawsze dobrze smakuje. Na przyszłość informuj dokładnie jak się robi faworki. Może lubisz jeść kości, bo ja nie.

    OdpowiedzUsuń