Faworki na śmietanie, które zawsze się udają. Znakomite jako słodka karnawałowa przekąska
Składniki:
ciasto:
- 330 g śmietany 12 %
- 3 jajka
- około 700 g mąki
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
- 100 ml wódki
- cukier waniliowy
- minimum 1 l oleju
- cukier puder
Przygotowanie:
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrust chrust na śmietanie ciasta faworki faworki na śmietanie karnawał śmietana tłusty czwartek
Slodka smietana czy kwasna?
OdpowiedzUsuńkwaśna :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCiekawy przepis , i wygląda smacznie !
OdpowiedzUsuńFaworki wyglądają apetycznie, ciekawe czy mi się udadzą.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie czy wódka jest niezbędna czy ewentualnie można ją czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńfaworki nie chłoną wtedy tyle tłuszczu, można zastąpić innym alkoholem np. spirytusem
UsuńCzy wódkę wlewa się do przygotowanego ciasta?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWychodzą chrupiące czy twardawe kiedyś robiłam podobne i właśnie twarde wyszly
OdpowiedzUsuńmięciutkie, ale niemożna dodawać za dużo mąki do ciasta
UsuńŚmietana 18%, same żółtka i bez proszku do pieczenia. Wałkować tak cienko, że prawie przeźroczyście - będą tak kruche, że trzymać ostrożnie. Jak chrust, a nie ciastka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki - mniam.
OdpowiedzUsuń