Ciasto Kilimandżaro

Delikatne i bardzo pyszne ciasto Kilimandżaro. Składa się z kakaowego biszkoptu, masy jabłkowej i kremu budyniowego. Całość polana czekoladą i posypana wiórkami kokosowymi

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki np. pomarańczowe
  • 1 łyżka masła
masa budyniowa:
  • 200 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki wody
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe do posypania



Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Żółtka, olej, wodę oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy ok. 35 minut w 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przecinamy na 2 blaty. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wsypujemy je do garnka i dusimy wraz z masłem na małym ogniu (kilka minut). Wsypujemy galaretki, mieszamy i całość zagotowujemy. Powstałą masę studzimy i lekko stężałą wylewamy na 1 blat ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki. W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wylewamy zawiesinę. Całość ponownie gotujemy, aż powstanie budyń. Następnie odstawiamy i studzimy. W międzyczasie ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce zimną masę budyniową. Krem wykładamy na masę jabłkową i przykrywamy 2 blatem kakaowym. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim wystudzeniu polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Ciasto Kilimandżaro wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i apetycznie. Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę stwierdzić z całym przekonaniem że trafiłem na skarbnicę przepisów mniam, będę tu częstym gościem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe przepisy będę testować biskupa dzięki za inne pomysły

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam to ciasto. Jest bardzo smaczne, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Testowałam przepis. Ciasto wyszło bardzo dobre.
    Serdecznie polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wypróbowałam, ciasto wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  7. Biszkopt nie najlepszy, niestety. Na duże blachy lepiej piec dwa osobne biszkopty, bo wygląda to dużo ładniej. Ciasto żadna rewelacja, takie byle jakie.

    OdpowiedzUsuń