Ciasto leniwiec w 20 minut

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto leniwiec, znakomicie sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa krówkowa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 400 g masy kajmakowej
masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • około 500 g podłużnych biszkoptów



Przygotowanie:

W dwóch szklankach rozpuszczamy we wrzątku po dwie łyżeczki żelatyny. W międzyczasie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy masę krówkową i wlewamy jedną zimną żelatynę. Masę wykładamy na biszkopty.



Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek. 600 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując wlewamy pozostałą zimną żelatynę i na biszkopty wykładamy masę śmietanową.



Na masie śmietanowej układamy ostatnią warstwę ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. idealne ciasto dla leniwych cukierników hehe i do tego bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta to ja LUBIĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie prościutkie ciasto, a smakować musi wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszota, robiłam wyszło rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  5. A może być zamiast żelatyny śmietan-fix?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super łatwy i prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, rewelacyjny przepis. Szybki i smaczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Za rzadka masa krowkowa mi chyba wyszła. Wylewając na ciastka wszystkie się cały czas podnosiły 🙈

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba było poczekać, aż zacznie tężec i wylewać. Gęstość zależy od ubicia śmietanki i użytego kajmaku

      Usuń
  9. Następnym razem już będę wiedziała 🙈pycha ciacho 😍

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak dałam za dużo żelatyny to da się uratować jeszcze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto będzie bardziej sztywne, możesz dodać śmietanki

      Usuń