Sernik z krówkami

Puszysty i wilgotny sernik bez spodu z ukrytymi w środku krówkami, doskonały nie tylko na świąteczny stół

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 500 g kruchych krówek



Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puch. Miksując wsypujemy kaszę manną i partiami dodajemy ser z wiaderka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu układamy krówki.



Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Mieszany delikatnie zwykła łyżka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć sera trzykrotnie mielonego zamiast tego z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  3. A może być bez dodatku kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi coś nie wyszło krówki przy krojeniu kleją się i sernik się rozwala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, sernik się rozpada i jest bardzo mokry czegoś mu brakuje, może spod przydałby się, ogólnie nie polecam.

      Usuń
    2. Może krówki były ciagutki a nie kruche? I wg mnie za dużo białek. Ja daję 8-10 żółtek na⭐1 kg sera i tylko 3-4 białka ubite na pianę z łyżką lub dwoma cukru (odłożone z ogólnej ilości) 🤩 najlepiej położone na sernik pod koniec pieczenia.

      Usuń
  5. Nie polecam!!!
    Sernik bardzo mokry od spodu... prawie cale krowki rozlane... Masa serowa to breja ...
    Wychodzi z powyzszego przepisu paprok a nie sernik...

    OdpowiedzUsuń
  6. Również nie polecam wprost powiem jak wyżej breja wyszła po krojeniu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo białek. Wystarczą 3 ubite na pianę z łyżką cukru wyłożona na sernik pod koniec pieczenia.

      Usuń
  7. Pieklam ciasto pierwszy raz i wyszlo rewelacyjnie. Sernik jest wilgotny. Mimo ze krowki nie opadly mi na sam spod to i tak ciasto jest pyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik pierwszy raz robiłam i super, machnęłam się tylko przy ilości kaszy manny o 1 łyżkę za dużo ale tak to super 👌.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z połowy składników można by zrobić w tortownicy 24cm? Czy będzie za mało

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć kaszki kukurydzianej ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny, tylko co zrobić, żeby się nie przyklejał do papieru? Może spód z kruchego ciasta?

    OdpowiedzUsuń