Puszysty i wilgotny sernik bez spodu z ukrytymi w środku krówkami, doskonały nie tylko na świąteczny stół
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 8 jajek
- 200 g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 500 g kruchych krówek
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puch. Miksując wsypujemy kaszę manną i partiami dodajemy ser z wiaderka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu układamy krówki.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik krówki ser z wiaderka sernik sernik z krówkami
Mieszany delikatnie zwykła łyżka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy można użyć sera trzykrotnie mielonego zamiast tego z wiaderka?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńA może być bez dodatku kaszy?
OdpowiedzUsuńnie, kasza musi być
UsuńMi coś nie wyszło krówki przy krojeniu kleją się i sernik się rozwala
OdpowiedzUsuńNie polecam!!!
OdpowiedzUsuńSernik bardzo mokry od spodu... prawie cale krowki rozlane... Masa serowa to breja ...
Wychodzi z powyzszego przepisu paprok a nie sernik...