Ciasto jajko

Efektowne ciasto wyglądem przypominające jajko, znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta Wielkanocne

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 puszki brzoskwiń połówek w zalewie
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500 ml wrzątku



Przygotowanie:

Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodajemy ser biały i wlewamy zimną żelatynę. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia.



Na stężałej masie serowej układamy odsączone połówki brzoskwiń. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie.



Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. aż się zrobiłam głodna :D wygląda obłędnie, nazwa ciasta jak najbardziej trafiona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ta galaretka nie będzie za bardzo twarda, skoro tyle wody, co zazwyczaj na jedną??

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre,testowałam więc polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast żelatyny można dać do środka galaretki przezroczyste? Jeśli tak to ile i w jakich propircjach rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 galaretki w 250 ml wrzątku powinno wystarczyć, tylko już do masy cukru nie dodawaj

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  5. Witammmmm galaretki przezroczyste jakie smak ??

    OdpowiedzUsuń
  6. A jedno pytanie

    śmietankę na sztywno , ser oraz żelatyny zimna mam wszystkie połączony Tak??

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam robię dzisiaj i trochę się różni jak u Pani bo, żeby było 20 połówek potrzeba 3 puszki brzoskwiń. A po drugie to co według Pani oznacza zimna żelatyna, kiedy bym chciała dodać zimną to wychodzą nie estetyczne gluty, a teraz akurat dodałam tężejącą i wyszło to samo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żelatyna, że nie jest ciepła, ani letnia tylko zimna i nie tężejąca, a płynna. zawsze podczas miksowania wlewam malutkim strumieniem i glutów brak

      Usuń
  8. Ile czasu mniej więcej trzeba by masa serowa stężała?

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasteczko bardzo smaczne tylko jak dla mnie za mało słodkie, dodałabym o 1łyżkę cukru pudru więcej i 1 łyżeczkę żelatyny więcej żeby było bardziej zwarte ale to kwestia gustu, wszystko do sprawdzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie również za mało słodkie to ciastko ,tak jak Pani pisze więcej cukru pudru dałam niż w przepisie i ok

      Usuń