Ciasto jajko

Efektowne ciasto wyglądem przypominające jajko, znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta Wielkanocne

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 puszki brzoskwiń połówek w zalewie
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500 ml wrzątku



Przygotowanie:

Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodajemy ser biały i wlewamy zimną żelatynę. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia.



Na stężałej masie serowej układamy odsączone połówki brzoskwiń. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie.



Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. aż się zrobiłam głodna :D wygląda obłędnie, nazwa ciasta jak najbardziej trafiona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ta galaretka nie będzie za bardzo twarda, skoro tyle wody, co zazwyczaj na jedną??

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre,testowałam więc polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast żelatyny można dać do środka galaretki przezroczyste? Jeśli tak to ile i w jakich propircjach rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 galaretki w 250 ml wrzątku powinno wystarczyć, tylko już do masy cukru nie dodawaj

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  5. Witammmmm galaretki przezroczyste jakie smak ??

    OdpowiedzUsuń
  6. A jedno pytanie

    śmietankę na sztywno , ser oraz żelatyny zimna mam wszystkie połączony Tak??

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam robię dzisiaj i trochę się różni jak u Pani bo, żeby było 20 połówek potrzeba 3 puszki brzoskwiń. A po drugie to co według Pani oznacza zimna żelatyna, kiedy bym chciała dodać zimną to wychodzą nie estetyczne gluty, a teraz akurat dodałam tężejącą i wyszło to samo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żelatyna, że nie jest ciepła, ani letnia tylko zimna i nie tężejąca, a płynna. zawsze podczas miksowania wlewam malutkim strumieniem i glutów brak

      Usuń
  8. Ile czasu mniej więcej trzeba by masa serowa stężała?

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasteczko bardzo smaczne tylko jak dla mnie za mało słodkie, dodałabym o 1łyżkę cukru pudru więcej i 1 łyżeczkę żelatyny więcej żeby było bardziej zwarte ale to kwestia gustu, wszystko do sprawdzenia

    OdpowiedzUsuń