Paluszki ziemniaczane z pieczarkami

Znakomite paluszki ziemniaczane z dodatkiem pieczarek, idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • około 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle do odparowania wody oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemne ziemniaki mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.



Ciasto ziemniaczane dzielimy na części, na stolnicy oprószonej mąką formujemy w wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej.


Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

27 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają :) dorzucam do przepisów , dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. około 30 szt, ilość zależy od grubości i długości paluszków:)

      Usuń
  3. Wypróbuję smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. a nadawały by się na grila zamiast na patelnie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można upiec zamiast smażyć w oleju

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    Pyszne w smaku tylko nie wiem czy ciasto powinno byc gestesze bo moje straszna sie lepilo. Czy moze pani dodać do przepisu jakie ma być ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na kopytka. Jeżeli się klei należy dosypać więcej mąki.

      Usuń
  7. A ile kalori ma taki paluszek ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Źle dobrane proporcje szkoda czasu.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No smalowalo mi to maka nic specjalnego a pieczarek dalam wiecej niz w przepisie. Ciasto sie kleilo.. bie chcialam dac wiecej maki zeby jeszcze gorsze w snaku nie wyszlo

      Usuń
  10. Właśnie z Żoną na vegetarianizm przeszliśmy super sprawa!
    Dziękować

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie sobie. Czegos ki tam brakuje. Mdle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tez mdle, cos brakuje, nie powtorze wiecej

      Usuń
  12. no powiem ze w smaku to dobre bo sama doprawiałam ale faktycznie ciasto sie lepi a zrobilam jak w przepisie i nie da sie uformowac paluszkow tak zwanych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ciasto się klei to trzeba dosypać mąki, konsystencja masy jest uzależniona od stopnia odparowania pieczarek i od odmiany ziemniaków

      Usuń
  13. dlaczego ludzie (kucharki) nie moga zrozumiec, ze to takie kopytka maja byc, kopytek nigdy nie robilyscie, a smak to sama sobie dopraw, jeden lubi ostre, drugi kwasne, a trzeci slodkie. SMACZNEDO !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie 🙂 dzisiaj zrobiłam je pierwszy raz j są super,napewno jeszcze nie raz wrócę do tego dania 🙂

      Usuń
  14. Dosłownie palce lizać jak się na to patrzy, uwielbiam wszystko co ziemniaczane i zasmażane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne wyszło :) oczywiście doprawiłam według własnych upodobań, ale o to chyba chodzi w gotowaniu.
    Dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  16. Doprawiłam według mojego i domowników smaku/ lubimy ostre/ Doskonały dodatek do czerwonego barszczu.

    OdpowiedzUsuń