Ciasto na gofrach

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto na gofrach - smakiem przypomina gofry z budki

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 12 gofrów (ilość zależy od ich wielkości)
  • 650 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • 750 g dżemu wiśniowego
  • 4 łyżeczki żelatyny



Przygotowanie:

Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry. 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietanki dodajemy jogurt i ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Masę wykładamy na gofry i odstawiamy do stężenia.



Następnie na warstwę śmietanową wykładam zimny dżem i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: