Rabarbarowa chmurka

Rabarbarowa chmurka to wyśmienite połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru



Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto dajemy do miski lub na stolnicę. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. W międzyczasie rabarbar kroimy w dużą kostkę i posypujemy łyżką cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto.



Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, ciągle miksując do białek wsypujemy cukier. Szklistą masę białkową wykładamy na rabarbar i łyżką na wierzchu tworzymy nierówności. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.



Jeżeli beza za mocno nam się spieka można ją przykryć papierem do pieczenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!