Ciasto Doniczka

Autorski przepis na efektowne ciasto Doniczka swoim wyglądem przypomina rosnącą roślinkę w ziemi, zachwyci smakiem każdego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa czekoladowo - kawowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki likieru adwokat
poncz do nasączania:
  • 1/3 szklanki letniej kawy parzonej
  • 100 ml likieru adwokat
dodatkowo:
  • gałązki mięty



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch ciasta i kruszymy. Spód biszkoptowy nasączamy kawą wymieszaną z likierem. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i mąką. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy kawę mieloną, kakao i dodajemy likier. Masę wykładamy na biszkopt.



Masę obsypujemy pokruszonym biszkoptem. Przed podaniem do każdego kawałka wkładamy gałązkę mięty, wtedy uzyskamy efekt rosnącej roślinki.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: