Domowa mikstura na przeziębienie i grypę

W moim domu taka mikstura zawsze sprawdza się w sezonie przeziębień i gryp. Naturalny specyfik wzmacnia odporność oraz działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i rozgrzewająco

Ilość: 2 butelki (400 ml)

Składniki:

  • 250 g korzenia imbiru
  • 5 cytryn
  • 6 dużych łyżek miodu naturalnego
  • 500 ml ostygniętej, przegotowanej wody



Przygotowanie:

Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub miksujemy w malakserze. Sok z cytryny wyciskamy. Imbir, cytrynę, miód i wodę mieszamy oraz odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie przecedzamy przez gęste sitko, rozlewamy do butelek i zakręcone przechowujemy w lodówce.
 

Miksturę pijemy samą, 1 łyżkę dziennie lub jako dodatek do wody i herbaty. Pamiętajmy, aby dodawać do letnich, a nie gorących napojów, bo utracimy właściwości zdrowotne mikstury.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. O dobrze wiedzieć, zapiszę sobie ten przepis i przy osłabieniu wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest świetny. Dziękuję😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak długo można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie robie mikstury,ale tez jest cos rewelacyjnego na przeziebienie.
    3 szt.imbiru , lub wiecej,wedlug uznania , glowka czosnku , 2 cale cytryny,lub 3,jezeli imbiru jest wiecej,3 lyzki miodu.Imbir obieramy , cytryny obieramy,wyciagamy pestki,jak sie trafia,czosnek obieramy i te wszystkie skladniki miksujemy w mikserze.Na koniec z miksera wyciagamy zmiksowane produkty do jakiegos naczynia,dodajemy miod i wszystko mieszamy .Gotowca przekladamy do sloikow bo dzemie,czy innych szklanych pojemnikow.Odstawiamy do lodowki na 24 godziny.Na nastepny dzien juz mozna jesc.Ja jadlam 3 x dziennie po 1 lyzeczce od herbaty.Rewelacja.Odkad jem ta mieszanke,nie wiem co znaczy grypa,czy przeziebienie.Obniza rowniez cukier,cisnienie.WARTO SPROBOWAC.Lepsze niz lekarstwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię podobnie. Szklanka miodu, ok. 6 cm imbiru ( drobno pokroić ), 12 ząbków czosnku ( przez praskę ), dwie cebule ( drobno pokroić ), łyżeczka kurkumy, szczypta pieprzu ( kurkuma lepiej się wchłania ), pół łyżeczki cynamonu, sok z 3 cytryn. Wszystko zblendować , dodać 3/4 goździki i postawić do lodówki na 2 dni. Później odcedzić. Dzieci piją 1 łyżkę dziennie. Przed kolacją. Jak coś je bierze to dwa razy dziennie. U nas to się sprawdza.

      Usuń
  5. jesli masz chory zoladek lepiej tego nie praktykuj

    OdpowiedzUsuń