Sernik łaciaty

Taki sernik szwagierka przygotowała na urodziny, wszystkim bardzo smakował, od razu poprosiłam o przepis

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego jednokrotnie mielonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego



Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao i cukier. Całość mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie studzimy. Do zimnej masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.



Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, proszek budyniowy i masło miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na zmianę nakładamy łyżką masę serową i czekoladową. Robimy tak do wyczerpania obu ciast.



Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 60 min. do ładnego zarumienienia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Czy Pani przepisów nie da się wydrukować? Czy tylko ja mam problem ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na nagminną kradzież zdjęć i treści możliwość kopiowania została zablokowana.

      Usuń
  2. Cześć sernikowa wyszła pyszna natomiast część czekoladową.. zakalec. Nie wyrosło została guma. Robilam krok po kroku jak w przepisie. Co mogło pójść nie Tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masę czekoladową należy krótko miksować, tylko do połączenia składników. Może była za długo mieszana

      Usuń
    2. U mnie to samo czekoladowa masa zakalec ,a robiłam tak jak w przepisie.

      Usuń