Kućmok czyli wielki ziemniaczany placek, który nie jest smażony tylko pieczony. Od lat przygotowywany przez Babcię, najlepiej smakuje z sosem grzybowym
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1/2 laski kiełbasy zwyczajnej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładni mieszamy o wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. tak, aby z wierzchu zrobiła się zapieczona skórka. Kućmok najlepiej smakuje podawany z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Obżarciuch
wtorek, 15 października 2019
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!