• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kućmok z przepisu Babci

Kućmok czyli wielki ziemniaczany placek, który nie jest smażony tylko pieczony. Od lat przygotowywany przez Babcię, najlepiej smakuje z sosem grzybowym

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładni mieszamy o wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. tak, aby z wierzchu zrobiła się zapieczona skórka. Kućmok najlepiej smakuje podawany z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Smacznego!



Obżarciuch
9 Comments
kućmok, kućmok babci, kućmok z przepisu babci, placek ziemniaczany, placek ziemniaczany babci
wtorek, 15 października 2019
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
kućmok kućmok babci kućmok z przepisu babci placek ziemniaczany placek ziemniaczany babci Kućmok z przepisu Babci

Polecane przepisy

9 komentarzy:

  1. Poldek16 października 2019 16:04

    u mnie w domu nazywa się to babka ziemniaczana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Ania16 października 2019 19:31

    Fajna nazwa, nigdy czegoś takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Monika16 października 2019 21:37

    ciekawe jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Unknown17 października 2019 09:23

    U nas to się nazywało placek ziemniaczany, ale tež dobrze smakuje z kwaśną śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Iza17 października 2019 11:56

    Nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anna19 października 2019 19:04

    Wygląda smakowicie mmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Karo19 października 2019 19:05

    Przypomina mi kuchnie mojej babci, nostalgicznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Kasia20 października 2019 11:21

    Pierwszy raz od bardzo dawna słyszę o naszym KUCMOKU �� W mojej rodzinie uwielbiamy go na cieplo - zaraz po upieczeniu a jeszcze bardziej odsmazanego na patelni pokrojonego w plastry. MNIAM��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Anonimowy23 października 2019 17:34

    Jest pyszny. Moja babcia miała na to jeszcze dziwniejszą nazwę bulbynyk �� I na wierzchu robiła taka kratkę - wzorek z plasterków boczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria