Kurczak po kowalsku

Wystarczą proste składniki, kilka małych sztuczek i pyszny obiad gotowy

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka plasterków sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki, a cebulę w piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy kurczaka i przykrywamy pieczarkami.



Następnie smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem i całość przykrywamy plasterkami sera żółtego. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Zapiekamy do rozpuszczenia sera.



Tak przygotowanego kurczaka po kowalsku podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Wygląda ciekawie, chętnie wypróbuję ten przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, w najbliższym czasie na pewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe przepisy trzeba wypróbować !!wyglądają apetycznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. No i to jest przepis a nie tak jak ostatnio było ciekawe zdjęcie przepisu na kurczaka z KFC a okazało się ściemą na resorach tu jest napisane jakie składniki i jak zrobić i wygląda ciekawie jak będę miał chwilę to się tym zajmę

    OdpowiedzUsuń