Antygrypina - syrop na grypę

Antygrypina szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem dzięki dużej ilości witamin i minerałów. Naturalny i skuteczny syrop korzystnie wpływa na układ odpornościowy

Ilość: 4 słoiki (300 ml)

Składniki:
  • 5 grejpfrutów
  • 5 cytryn
  • 10 łyżek miodu naturalnego



Przygotowanie:

Grejpfruta obieramy ze skórki i białych błonek, pestki zostawiamy. Cytrynę obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Owoce wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy miód i blendujemy. Syrop możemy przecedzić przez sitko, ale nie jest to konieczne. Przelewamy do słoików, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Antygrypinę można pić od razu samą, rozcieńczoną z wodą lub jako dodatek do herbaty. Pamiętajmy, aby antygrypinę dodawać do napojów poniżej 40 st., wtedy nie utracimy cennych właściwości.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Wow, syrop ten musi zawierać w sobie niesamowicie duże pokłady witaminy C! W końcu, zarówno grejpfruty, jak i cytryny są znakomitym źródłem tej witaminy. Warto jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na działanie światła, ciepła i tlenu, więc im krócej przechowywane będą owoce przed użyciem, tym więcej witaminy C pozostanie w syropie. Świetny przepis. Muszę kiedyś sama sobie przyrządzić taki syrop.

    OdpowiedzUsuń