Ruskie kluski

Przepis na ruskie kluski dostałam od Pani pracującej w pobliskiej garmażerce, są tak smaczne, że każdy prosi o dokładkę

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1 szklanka mąki pszennej (ilość mąki w zależności od odmiany ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • woda



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia, dodajemy ser, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być takie jak na kopytka.



Następnie formujemy kulki wielkość orzecha włoskiego. W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę z olejem. Na wrzątek wrzucamy po kilka klusek i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty.



Ruskie kluski podajemy z ulubionym sosem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 komentarze:

  1. Są pyszne. Ja je jem z roztopionym masłem i bułką tartą . Mąż z cukrem ja nie. Smak podobny do leniwych .

    OdpowiedzUsuń
  2. a można je odgrzewać? lub przygotować dzień wcześniej a ugotować następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można je odgrzewać w wodzie jak i podsmażać, dzień wcześniej też można przygotować. Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki, a następnego dnia tylko zagnieść, zrobić kulki i ugotować.

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam, będzie trzeba spróbowąc skoro tak dużo osób zachwala

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest ciasto na leniwe a nie ruskie kluski, autor ma wyobraźnię albo swoją nazwę nadał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leniwe robi się z sera i mąki, nie dodaje się ziemniaków

      Usuń
    2. To nie są leniwe tylko ruskie do leniwych nie daje się ziemniaków to takie raczej kopytka tylko inny ksztalt

      Usuń
  5. To nie są kluski leniwe. Leniwe robi się z sera, mąki i jajka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez cebulki?????? To nie ruskie

    OdpowiedzUsuń
  7. Leniwe na słono. Podaję je z kapustką zasmażaną i skwarkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. To są leniwe inaczej formowane . Bardzo lubię na słono z bułeczką przesmażoną na maśle .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. leniwe robi się z mąki i sera bez ziemniaków :)

      Usuń
  9. Najpierw ugotuj zjedz a potem oceniaj i komentuj .

    OdpowiedzUsuń
  10. Do wody nie dodaje się oleju! W szkole uczyli, że woda nie łączy się z olejem więc do niczego się ten olej nie przyda. Włosi nie dodają do gotowania makaronów i śmieją się z innych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie możesz gotować wg własnego sposobu. Ja dodaję olej do gotowania i będę tak gotować :) Włosi mogą gotować tak jak lubią i śmiać się z innych mi to w niczym nie przeszkadza :)

      Usuń
  11. Olej dodaję do gotowania pierogów, kopytek, klusek śląskich itp, po to aby się nie sklejały kluski, jest to wręcz konieczne, a przepisy Obżarciucha są świetne, zawsze się udają. Pozdrawiam Panią która prowadzi ten blog udają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy do tych klusek można zrobić sos np pieczarkowy 🤔

    OdpowiedzUsuń