Paszteciki z przepisu Babci

Babcia pokazała mi jak robi się te pyszne paszteciki. Kilka trików i w święta ciężko im się oprzeć

Ilość: około 100 sztuk (zależy od wielkości pasztecików)

Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • duża szczypta soli
  • 40 g drożdży
farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju



Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju do całkowitego odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa można ją pokroić. Pieczarki i kapustę mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. W międzyczasie do miski wlewamy śmietanę, kruszymy drożdże i mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę i sól, na środku robimy dołek, wlewamy śmietanę, dodajemy masło, wbijamy 1 jajko i 2 żółtka (2 białka zostawiamy). Całość siekamy nożem i zagniatamy.



Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Następnie wykładamy pasek farszu, zawijamy, odcinamy od reszty ciasta. Powstały wałek kroimy na kawałki o długości około 2 - 3 cm.



Wierzch pasztecików smarujemy pozostałym białkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Paszteciki pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 - 25 min. do ładnego zarumienienia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

35 komentarzy:

  1. Super przepis.Spróbuję na te święta

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie paszteciki w zestawie z barszczem uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. jak długo pozostają świeże? czy można je zrobić ze 3 dni wcześniej a jak tak to jak przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można zrobić je wcześniej. Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku. Jeżeli chcesz je dłużej przechowywać to polecam zamrozić, a po odmrożeniu lekko podgrzać, będą wtedy smakowały jak świeżo upieczone.

      Usuń
  4. czy ciasto nie musi wyrastać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcę się upewnić, masła nie rozpuszczmy tylko siekamy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast śmietany 18% mogę dac 10% albo 15 % bo U mnie nie ma 18% smietany

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmietana powinna być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  8. A szklanka jaka duza ile g ? Bo mam 3 rodzaje 🤷‍♀️

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazwyczaj robiłam paszteciki z ciasta serowego ale w tym roku będą drozdzoweJutro biore się za pieczenie Zrobię tylko z jedną róznicą-ja wolę kapustę świeżą a nie kiszoną

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  11. Na której półce pieczemy ?

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny przepis, ale nie potrafię wydrukować, czy to tylko mój problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też,już przepisałam,ale człowiek przyzwyczaił się do drukowania prawda? Pozdr.To będą moje pierwsze paszteciki,trzymajcie kciuki.

      Usuń
  13. Chce zamrozić, ale teraz niewiem czy lepiej je upiec i zamrozić, czy surowe ciasto z farszem zamrozić a później upiec??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiec i zamrozić, a przed podaniem rozmrożone lekko podgrzać w piekarniku, będą wtedy jak świeżo upieczone

      Usuń
  14. Ile razy Pani piecze? Cały czas piekarnik włączony? Ile wejdzie na blachę? Jakbym chciała zrobić 50sztuk to pomniejszyć porcję wszystkich składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli chce Pani mniej sztuk to oczywiście proporcje trzeba zmniejszyć. Ilość sztuk jaka zmieści się zależy od wielkości blaszki. Piekarnika nie wyłączamy podczas pieczenia.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  15. Pychotka. Polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Do farszu dodaję przesmażoną cebulkę.

    OdpowiedzUsuń
  17. Strasznie Niezrozumiały przepis... Śmietaną nie wiadomo jaka, mąka tez nie wiadomo... Jak robić ciasto? Tez nijak to napisane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana jest napisane jaka, mąka pszenna, a opis jak zrobić ciasto też jest

      Usuń
  18. Fajny przepis ale nie była bym sobą gdybym troszkę nie zmodyfikowała ciasta nie bo już kiedyś takie robiłam pod sernik i wyszło super ale farsz bo lubię pół na pół z kapustą biała, będę robić pierwszy raz. Dziękuję Renata

    OdpowiedzUsuń
  19. A kapuste jak dlugo gotyjemy?

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeżeli chce użyć suchych drożdży zamiast w kostce to jaka proporcja i czy tak samo robię ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu suchych drożdży masz napisane jaki jest odpowiednich suchych drożdży do świeżych. Z reguły dodaje się suchych dwa razy mniej niż świeżych. W tym przepisie postępujesz z suchymi drożdżami tak jak że świeżymi

      Usuń
  21. Gratuluje cierpliwości odpowiadając na pytania

    OdpowiedzUsuń