Ciasto Magia Świąt

To jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio udało mi się upiec, goście byli zachwyceni, na Święta będzie powtórka

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12%
masa serowa:
  • 700 g sera wiejskiego
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
  • około 300 g pierniczków
  • 200 g mlecznej czekolady
  • kilka łyżek śmietanki 30%



Przygotowanie:

Na stolnicę dajemy składniki na kruche ciasto, siekamy je i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na wielkość formy. Blaty ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. i pieczemy około 15 min. do zarumienienia.



Ser milimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy ser, masło i cukry. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Jajka mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Do masy serowej wlewamy zawiesinę i gotujemy, aż powstanie masa. Musimy pamiętać, żeby masę mieszać bo może się przypalić. Następnie odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszamy, żeby nie zrobił się kożuch. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę ciepłej, ale nie gorącej masy i układamy pierniczki.



Następnie pierniczki wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Zapowiada się Pysznie 😊 ale czy po wystygnięciu nie będzie twarde????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto mięknie pod wpływem ciepłej masy, nie jest twarde po wystygnieciu

      Usuń
  2. Czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  3. A pierniczki jakie? mogą być oblane czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zwykle albo w lukrze,nie polecam w czekoladzie bo nie zmiękną i ciężko będzie się kroilo

      Usuń
  4. Wygloda super,robilam kiedys sernik gotowany ale ten przepis też wypróbuję🌸😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy masa musi być gęsta? Mi wyszła płynna

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń