Przepis Babci na tradycyjny makowiec, którego nie może zabraknąć u nas na święta, każdy chce się załapać na chociaż mały kawałek tego ciasta
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto:
- około 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g drożdży
- 3 łyżki kaszy manny
masa makowa:
Przygotowanie:
- 600 g maku
- 1 l mleka
- 150 g masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- 7 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych bakalii (siekane orzechy włoskie, żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, itp.)
Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 3 minuty. Wyłączamy i odstawiamy na minimum 3 godz, żeby mleko się wchłonęło, a mak napęczniał. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 min. Przesianą mąkę mieszamy z cukrami, dodajemy masło i żółtka. Całość siekamy nożem, Następnie dodajemy zaczyn i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Na sitku z maku odsączmy ewentualny nadmiar płynu i mielimy go trzykrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce zmielony mak, miód i rozpuszczone zimne masło. Na koniec wsypujemy mąkę i kakao. Do masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciasta). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykłądamy nim formę, tak aby ciasto wychodziło na boki tworząc "korytko". Ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny i wykładamy masę makową.
Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski. Na masie makowej układamy kratkę i smarujemy ją białkiem. Brzegi kratki delikatnie łączymy po bokach z dolnym ciastem. Makowiec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 min.
Jeżeli makowiec za bardzo się zarumienił wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, Ostygnięty możemy polać lukrem lub polewą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto makowe mak makowiec makowiec na cieście makowiec na święta makowiec z kratką
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńNie trzeba podpiekać spodu? Często nie dopieka się przez mokrą masę
OdpowiedzUsuńNigdy przy tym cieście spodu nie podpiekam, to jest ciasto na drożdżach o nie miałam problemu z surowym czy zakalcowatym ciastem
UsuńDziękuję. A przepis na taki babciny sernik? Mogę poprosić
UsuńUpiekę oba na święta, wspaniałe przepisy
Dzień dobry. Chciałabym zapytać czy to ciasto mozna zrobić z jablkami i czy w tym przypadku dopiecze się spód? Chodzi o takie drozdzowe z jablkami
OdpowiedzUsuńOczywiście może być z jabłkami. Tu jest taki przepis https://www.obzarciuch.pl/2019/10/puszysty-jabecznik.html
UsuńChciałabym zrobić makowiec czysto przepisu Ale z kruszonka:) czy mogę zamiast ciasta na wierzch dac kruszonkę?
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńTa kruszonka ma być jakaś inna żeby nie zapadła się w mak czy może posypać odrobiną mąki mak? Proszę o jakaś podpowiedź:)
OdpowiedzUsuńMasa makowa jest dość gęsta więc kruszonką powinna się bez problemu utrzymać na wierzchu
Usuńmożna zamiast gotowac mak dac z puszki i co do niego można dodać
OdpowiedzUsuńtak, pomijamy wtedy mleko i cukier
UsuńWitam czym moge zastapic kasze manną?
OdpowiedzUsuńGotowa masa makowa to ohyda.Wyrzucilam.Tylko domowa.
OdpowiedzUsuńJak lekko podgrzać śmietanę? Chodzi o wyjęcie wcześniej z lodówki i aby śmietana miała temperaturę pokojową?
OdpowiedzUsuńDajemy do garnka, stawiamy na ogniu i lekko podgrzewamy
UsuńZrobiłam ciasto które dekoracyjnie wygląda i smakuje mojemu smakoszowi makowców. Użyłam maku suchego mielonego. Więc 1l mleka mi odpadł. Po prostu 3opakowania zalałam wrzątkiem i stało pod przykryciem 20min. Więc szybsza wersja. Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuń