Stary przepis Babci na makowiec

Przepis Babci na tradycyjny makowiec, którego nie może zabraknąć u nas na święta, każdy chce się załapać na chociaż mały kawałek tego ciasta

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • około 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g drożdży
  • 3 łyżki kaszy manny
masa makowa:
  • 600 g maku
  • 1 l mleka
  • 150 g masła
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki ulubionych bakalii (siekane orzechy włoskie, żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, itp.)



Przygotowanie:

Mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 3 minuty. Wyłączamy i odstawiamy na minimum 3 godz, żeby mleko się wchłonęło, a mak napęczniał. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 min. Przesianą mąkę mieszamy z cukrami, dodajemy masło i żółtka. Całość siekamy nożem, Następnie dodajemy zaczyn i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Na sitku z maku odsączmy ewentualny nadmiar płynu i mielimy go trzykrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce zmielony mak, miód i rozpuszczone zimne masło. Na koniec wsypujemy mąkę i kakao. Do masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciasta). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykłądamy nim formę, tak aby ciasto wychodziło na boki tworząc "korytko". Ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny i wykładamy masę makową.



Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski. Na masie makowej układamy kratkę i smarujemy ją białkiem. Brzegi kratki delikatnie łączymy po bokach z dolnym ciastem. Makowiec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 min.



Jeżeli makowiec za bardzo się zarumienił wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, Ostygnięty możemy polać lukrem lub polewą.



Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Nie trzeba podpiekać spodu? Często nie dopieka się przez mokrą masę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy przy tym cieście spodu nie podpiekam, to jest ciasto na drożdżach o nie miałam problemu z surowym czy zakalcowatym ciastem

      Usuń
    2. Dziękuję. A przepis na taki babciny sernik? Mogę poprosić

      Upiekę oba na święta, wspaniałe przepisy

      Usuń
  2. Dzień dobry. Chciałabym zapytać czy to ciasto mozna zrobić z jablkami i czy w tym przypadku dopiecze się spód? Chodzi o takie drozdzowe z jablkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być z jabłkami. Tu jest taki przepis https://www.obzarciuch.pl/2019/10/puszysty-jabecznik.html

      Usuń
  3. Chciałabym zrobić makowiec czysto przepisu Ale z kruszonka:) czy mogę zamiast ciasta na wierzch dac kruszonkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta kruszonka ma być jakaś inna żeby nie zapadła się w mak czy może posypać odrobiną mąki mak? Proszę o jakaś podpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa makowa jest dość gęsta więc kruszonką powinna się bez problemu utrzymać na wierzchu

      Usuń
  5. można zamiast gotowac mak dac z puszki i co do niego można dodać

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam czym moge zastapic kasze manną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Gotowa masa makowa to ohyda.Wyrzucilam.Tylko domowa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak lekko podgrzać śmietanę? Chodzi o wyjęcie wcześniej z lodówki i aby śmietana miała temperaturę pokojową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajemy do garnka, stawiamy na ogniu i lekko podgrzewamy

      Usuń
  9. Zrobiłam ciasto które dekoracyjnie wygląda i smakuje mojemu smakoszowi makowców. Użyłam maku suchego mielonego. Więc 1l mleka mi odpadł. Po prostu 3opakowania zalałam wrzątkiem i stało pod przykryciem 20min. Więc szybsza wersja. Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń