Wigilijne makowczyki

Wigilijne makowczyki wg starej receptury Babci, obowiązkowo u nas na wigilijnym stole. Super alternatywa dla makowca, kutii i makówek

Ilość: 36 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki + do podsypywania
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1 jajko
masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g masła
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, suszona żurawina, itp.)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
dodatkowo:
  • 1 białko



Przygotowanie:

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut. Pozostawiamy na minimum na 3 godz., aby mak napęczniał. Możemy go zagotować dzień wcześniej i na noc odstawić. Bakalie zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na godzinę i odsączamy. Mak odsączamy na sitku z nadmiaru wody i milimy trzykrotnie. Do trzeciego mielenia dodajemy bakalie i orzechy. W garnku masło i miód podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy mielony mak z bakaliami i dokładnie mieszamy.


W międzyczasie na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy na środku dołek. Kruszymy do niego drożdże wlewamy połowę mleka i mieszamy w dołku zaczyn zagarniając niewielką ilość mąki. Pozostawiamy tak na około 15 min. W tym czasie w reszcie mleka rozpuszczamy mało i studzimy. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy cukier, mleko z masłem i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto pozastawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.



Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 - 5 mm. Na każdym rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę makową. Następnie każdy prostokąt zawijamy wzdłuż krótszego boku, na środku odcinamy i zawijamy kolejną roladę (powinno wyjść 2 rolady z 1 prostokąta). Rolady kroimy na około 3 cm kawałki. Na środku, wzdłuż każdego makowczyka naciskamy rączką noża obiadowego lub drewnianą łyżką tak, aby boki podniosły się do góry.



Makowczyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy białkiem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 20 min. do ładnego zarumienienia. Ostygnięte makowczyki można polukrować lub polać czekoladą.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Chyba się pomyliłaś - prostokąt o grubości 3-5 cm? Masz fajne przepisy tylko żeby tak jeszcze przy składnikach było podawane na ile osób jest danie. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak oczywiście, ma być o grubości około 3 - 5 mm, z tej porcji wyszło mi 36 sztuk. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. może być masa makowa z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Są śliczne. Robię 🤩
    Dzięki za przepis 🥰

    OdpowiedzUsuń
  4. Są pyszne, wszystkim smakowały. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń