Ciasto Grzesiek bez pieczenia

Takie ciasto przyniosła koleżanka do pracy, od razu poprosiłam o przepis i zrobiłam je w domu

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki (po 48 g)
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników i rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.



Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Następnie kruszymy 4 wafelki i mieszamy masę łyżką. Połowę masy śmietanowej wykładamy na dżem i przykrywamy herbatnikami.



Następnie wykładamy resztę masy i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Robiłam, pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszne! Wygląda na dość proste w przygotowaniu ;) Trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam przepisów bez pieczenia. Mam nadzieję, że wyjdzie u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam ,uwielbiam ciasta bez pieczenia. Ja dodałam jeszcze herbatniki między dżemem a masa, zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wyszło? Myśle żeby dodać żelatynę

      Usuń
    2. Myślę że żelatyna jest niepotrzebna bo masa jest sztywna

      Usuń
  5. Ciasto jest pyszne, proste i najlepiej jeść je na drugi dzień. Każdemu wyjdzie bo jest banalnie proste, dodaję 1 Grześka mac więcej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda,ze od jakiegoś czasu nie ma filmików pod przepisami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pod wszystkimi przepisami jest filmik, filmiki zamieszczane są pod nowymi postami

      Usuń