Ciasto Castella

Nie ma bardziej puszystego ciasta niż Castella, jest lekkie jak chmurka, a kto je spróbuje od razu błaga o przepis

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki miodu
  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka



Przygotowanie:

Mleko z miodem podgrzewamy do rozpuszczenia. W dużej misce jajka ubijamy z cukrem na dużych obrotach. Miksujemy około 7 - 10 min. (w zależności od miksera), aż masa będzie jasnożółta i gęsta, a narysowany na niej wzorek nie zniknie od razu, tylko chwilę się utrzyma. Następnie dodajemy ostygnięte mleko i chwilkę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy masę łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upuszczamy ją z wysokości około 20 - 30 cm, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Jeżeli Castella za bardzo się przyrumieni, a nie będzie upieczona można przykryć papierem.



Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lekko ostygnie ciasto razem z foremką owijamy szczelnie folią aluminiową. Castellę pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. To ciasto to wyraz prawa do autonomii biszkoptu. Nie trzeba go niczym przekładać, wygląda obłędnie sam w sobie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak biszkopt. Właśnie zastanawiam się czy jest jakiś trick, żeby ciasto po upieczeniu pozostało takie wyrośnięte a nie opadało ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to jest wyrośnięte to jak wygląda nie wyrośnięte? Chyba autor opracował autonomiczny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki kuźwa klajster to wstyd publicznie pokazywać.

    OdpowiedzUsuń